PRETRESLJIV POSNETEK TRPINČENJA ŽIVALI NA FARMAH: Njihove izdelke prodajajo tudi pri nas – v Lidlu in Sparu (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Španska nevladna organizacija Equalia je objavila videoposnetek trpinčenja živali s farme piščancev v Italiji. Farma je povezana s podjetjem AIA skupine Gruppo Veronesi, ki velja za četrtega največjega perutninarja v Evropi. Izdelke podjetje po navedbah nevladnikov prodaja tudi v trgovinah v Sloveniji, in sicer v trgovinah Lidl in Spar Slovenija.

Videoposnetek je, kot trdijo avtorji, nastal med julijem in avgustom lani na farmi pitovnih piščancev v Italiji. Prikazuje razpadajoče ptice, ki jih kljuvajo žive ptice, pa ptice z različnimi deformacijami in zlomi, ki ne morejo vstati. Nekatere ne morejo priti do napajališča, kar še povečuje njihovo trpljenje. Posnetki razkrivajo tudi domnevne malomarnosti uslužbencev, brcanje in zadajanje udarcev. Vratovi nekaterih piščancev so zlomljeni, glave pa poteptane, so sporočili iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Na podlagi posnetkov je neprofitna organizacija Animal Law Italy pri italijanskih oblasteh vložila pritožbo zaradi praks, ki bi lahko pomenile kazniva dejanja zlorabe živali in javnega zdravja.

AIA Chicken Cruelty Exposed | Undercover Investigation by Equalia

NEW INVESTIGATIVE REPORT [Traducción debajo ⬇️] Deformities, broken legs, and crushed birds. Equalia reports on serious animal welfare shortcomings on farms related to poultry producer AIA. Their chicken products are on supermarket and grocery shelves in Spain. Where there is AIA there is joy? There will be if AIA (Le idee di AIA) eliminates unnecessary suffering in the farming of its chickens. #AIANoGrazie #happyfood #grazieconAIA [Traducción] NUEVO REPORTAJE DE INVESTIGACIÓN Deformidades, patas rotas y aves aplastadas. Equaliainforma sobre graves carencias de bienestar animal en granjas relacionadas con el productor avícola AIA. Sus productos con pollo se encuentran en los lineales de supermercados y tiendas en España. ¿Donde hay AIA hay alegría? La habrá si AIA (Le idee di AIA) elimina el sufrimiento innecesario en la cría de sus pollos.

Objavil/a Equalia dne Torek, 15. februar 2022

V ljubljanskem društvu za zaščito živali poudarjajo, da velika gostota piščancev na intenzivnih farmah predstavlja tveganje za javno zdravje. Med drugim so se zavzeli za rejo pasem počasne rasti, kar bi vodilo v večjo odpornost na bolezni.

Resne zdravstvene težave perutnine, prikazane na videoposnetku, so po njihovem posledica genetske hibridizacije, ki je uporabljena za doseganje maksimalne rasti v najkrajšem času. Hitro rastoče pasme piščancev so podvržene neizogibnim boleznim, ki jih industrija imenuje proizvodne bolezni. Te zdravstvene težave vodijo do velike uporabe antibiotikov za preventivne namene namesto za njihovo priporočeno terapevtsko uporabo.

Več kot 300 živilskih podjetij se je že zavezalo k spremembi. Zaveza European Chicken Commitment (ECC) je sporazum, ki določa vrsto realnih ukrepov za dobrobit živali, med njimi zamenjavo hitro rastočih vrst in zmanjšanje gostote perutnine na kvadratni meter, so spomnili.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana zato družbo Gruppo Veronesi pozivajo, naj sodeluje s strankami pri razvoju rešitev v dobavni verigi, ki bodo omogočile široko doseganje standardov ECC. Obrnili pa so se tudi na trgovski verigi Lidl in Spar Slovenija s pozivom, da od dobavitelja AIA zahtevata odgovornost in prenehanje s tovrstnimi proizvodnimi praksami.

Lidl: "Po potrebi bomo sprejeli primerne ukrepe" 

V Lidlu Slovenija so poudarili, da se v njihovi dobavni verigi zavedajo "svoje odgovornosti do zagotavljanja dobrega počutja živali" in jo jemljejo zelo resno. "Z vsemi našimi dobavitelji imamo podpisan kodeks ravnanja, ki jih med drugim zavezuje k doslednemu spoštovanju standardov za ustrezno ravnanje z okoljem, zaposlenimi in živalmi," so pojasnili. Prakse iz videoposnetka "odločno zavračamo", so podčrtali in dodali, da so z dobaviteljem v stiku in bodo na podlagi ugotovitev zavzeli tudi stališče ter po potrebi sprejeli primerne ukrepe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija