RDEČA LUČ IZ BRUSLJA: Brez podpore načrtu prestrukturiranja Uljanika

Istra

Evropska komisija je obvestila Hrvaško, da ne more soglašati s predlaganim načrtom programa prestrukturiranja ladjedelniške skupine Uljanik, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo. V Zagrebu nad odločitvijo Bruslja niso presenečeni, saj je imela podobne pripombe na načrt prestrukturiranja tudi hrvaška vlada.

Uprava skupine Uljanik je julija v Bruselj poslala načrt prestrukturiranja. Zagreb je v začetku septembra obiskala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager in že po njenih izjavah je bilo moč pričakovati rdečo luč Evropske komisije.

Prevelik del državnega prispevka

Zavrnjeni načrt je predvideval, da bi država prispevala 60 odstotkov, strateški partner pa 40 odstotkov od predvidenih 580 milijonov evrov, ki jih po oceni uprave zahteva prestrukturiranje Uljanika. Temeljne pripombe Evropske komisije so se nanašale na predlagani delež države, ki so ga v Bruslju ocenili kot prevelikega. Menili so, da bi moral več prispevati strateški partner, na svoji spletni strani poroča zagrebški časnik Poslovni dnevnik, ki so mu odločitev komisije potrdili na ministrstvu za gospodarstvo.

Časnik je poročal, da je ministrstvo prejelo odločitev Bruslja v ponedeljek, v torek pa so dokument s pripombami poslali upravi Uljanika. Od uprave so zahtevali, naj svoj načrt uskladi z zahtevami komisije, ki mora zagotoviti, da v postopku prestrukturiranja ne bi šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj sicer ne ocenjuje načrtov v zvezi z obsegom proizvodnje, številom zaposlenih, strateških partnerjev ali sprememb namembnosti zemljišč, ki jih ima družba pod koncesijo za ladjedelništvo.

Časnik ocenjuje, da bo hrvaška vlada lokalnim oblastem, upravi Uljanika in njenemu strateškemu partnerju Kermas energiji pustila, naj sami uredijo najbolj sporne dele načrta. Lastnik Kermas energije Danko Končar vztraja, da bo del zemljišč ladjedelnice v Pulju namenili za nepremičninske posle, kot je izgradnja marine in poslovno-stanovanjskega objekta.

Deli novico:

EU  |  19 .09. 2018 ob  20: 57
rijekadanas.com/eu-bi-mogla-traziti-povrat-subvencija-za-brodosplit-i-3-maj-zbog-nenamjenskog-trosenja-potpora