PRESTIŽNO PRIZNANJE PROMETEJ ZNANOSTI PRIMORSKI PROFESORICI: Za dragocen prispevek komuniciranja znanstvenih dosežkov

Koper

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije v torek, 21. junija 2022, na dan poletnega solsticija, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2021. Kot ena od treh finalistk Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je priznanje za "izjemno dragocen prispevek komuniciranja znanstvenih dosežkov s področja kulturne antropologije s široko zainteresirano javnostjo v Sloveniji in po svetu" prejela doc. dr. Marija Mojca Terčelj z Oddelka za antropologijo in kulturne študije Fakultete za humanistične študije Koper – UP. Slavnostno prireditev je vodil dr. Edvard Kobal, predsednik SZF.

Doc. dr. Marija Mojca Terčelj je diplomirala iz etnologije in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in bila mlada raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL, kjer je tudi magistrirala in doktorirala. Je članica uredništva Poligrafov, Slovenskega etnološkega društva, Mreže raziskovalcev kulture Zoque pri CEI UNACH Chiapas, Evropskega združenja strokovnjakov za Latinsko Ameriko CIESAL, zunanja raziskovalka Unidad de Ciencias Sociales na univerzi Jukatana UADY in Networking Europa Central – Latinoamérica.

Na UP FHŠ predava od leta 2003, od leta 2004 pa je redno zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka Inštituta za medkulturne študije FHŠ. Med letoma 2009 in 2014 je bila strokovna koordinatorka mednarodnega interdisciplinarnega Joint Master programa II. Stopnje "Latinsko-ameriške študije" Podiplomske šole UP in gostujoča profesorica na Sektorju za Latinsko Ameriko in Karibe Fakultete za mednarodno ekonomijo Megatrend Univerze v Beogradu. Kot raziskovalka sodeluje z Instituto de Estudios Indígenas na Universidad Nacional Autónoma de Chiapas in Unidad de Ciencias Sociales de la Universidad Autónoma de Yucatán v Mehiki in Emuni evropsko sredozemsko univerzo v Portorožu.

Raziskuje področja kozmologije in religije ter socialnih politik in človekovih pravic staroselskega prebivalstva. Leta 1990 je bila gostujoča raziskovalka na Instituto de Investigaciones Antropológicas UNAM (Ciudad de México), v letih 1991/92, 1996 in 1997 pa raziskovalka na Instituto de Estudios Indígenas de la UNACH, Chiapas. V postdoktorskem študiju je raziskovala medkulturne odnose na Jukatanu na Unidad de Estudios Sociales UADY, Mérida, Mexico. Leta 2010 je prejela prestižno štipendijo mehiške vlade "Genaro Estrada".

Na Fakulteti za humanistične študije UP so izjemno veseli in ponosni, da je prispevek doc. dr. Marije Mojce Terčelj pri komuniciranju znanosti prepoznala tudi Slovenska znanstvena fundacija, zato ji ob prejetju pomembnega priznanja iskreno čestitajo.