"PRESEGLI PRIČAKOVANJA": Po občutno nižjem dobičku v Luki Koper nižja dividenda

Koper

Uprava in nadzorni svet Luke Koper za letno skupščino delničarjev predlagata, da se od skoraj 43,9 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 28 milijonov evrov ali dva evra bruto na delnico. Preostanek bi ostal nerazporejen, je Luka objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Predsednica uprave Nevenka Križan in delavski direktor Vojko Rotar

Letošnja predlagana dividenda je tako nižja od tiste izplačane lani za 2022. Lani je namreč delničarjem po rekordnem predlanskem poslovanju pripadlo 2,50 evra bruto dividende, družba pa je za izplačilo lastnikom namenila 35 milijonov evrov.

Predlog letošnje uporabe bilančnega dobička je na včerajšnji seji preveril nadzorni svet, ki je obenem potrdil tudi revidirano letno poročilo matične družbe in njene skupine za 2023.

Na ravni skupine je upravljavec edinega slovenskega pristanišča lani pridelal 312,8 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj enako kot predlani, čisti dobiček pa je upadel za 24 odstotkov na 56,4 milijona evrov. Ladijski pretovor skupine je v primerjavi z letom 2022 upadel za štiri odstotke na 22,3 milijona ton. Pretovor kontejnerjev se je povečal za pet odstotkov na 1,1 milijona kontejnerskih enot, število pretovorjenih avtomobilov pa za 14 odstotkov na 916.700.

Rezultati se glede na prvo informacijo o poslovanju, objavljeno februarja, niso spreminjali.

Največji lastnik Luke Koper je sicer država z 51 odstotki, skupno nekaj več kot 16 odstotkov je v lasti Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe. Mestna občina Koper ima v lasti nekaj nad tri odstotke delnic, ostalo pa je v lasti domačih in tujih institucionalnih vlagateljev ter malih delničarjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija