Preseganje drugačnosti

Piran

V Piranu se je v četrtek z ustvarjalnimi delavnicami in predvsem z veliko dobre volje in zagretosti začel odvijati humanitarni projekt ArtDownUP. Namenjen je spodbujanju kreativnosti otrok in odraslih z Downovim sindromom ter z drugačnimi potrebami, še zlasti pa zavedanju najširše javnosti za preseganje predsodkov do drugačnosti. Projekt se bo zaključil v koprski Bonifiki na dan Downovega sindroma, 21. marca z velikim humanitarnim koncertom.

Dvodnevnih ustvarjalnih delavnic v Piranu se udeležuje kar 23 otrok s posebnimi potrebami, ki so tja s starši in vzgojitelji prišli iz cele Slovenije ter zamejstva. V imenu glavnega organizatorja jih je pozdravil direktor Centra za korekcijo sluha in govora Portorož Marko Sterle, ki jim je zaželel obilo tople ustvarjalne energije. Ob tem je poudaril veliko podporo projektu, ki mu jo dajejo številne ustanove.

Kreativne umetniške dneve in nastanek umetnin, s katerim bodo zadovoljni tudi sami ustvarjalci, sta na otvoritvi delavnic zaželela še kustosinja Obalnih galerij Nives Marvin in direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri. Obe omenjeni ustanovi sta namreč soorganizatorici delavnic, h katerim s svojimi močmi prispevajo še Planet 47, ki je v Koštaboni prvi slovenski razvojno-raziskovalni center za mladino z Downovim sindromom, Sklad Mitje Čuka iz Opčin pri Trstu, Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga in Varstveno delovni center Koper. Ob tem velja omeniti še LC Dobrovo, Hartis Portorož in Občino Piran, ki so sponzorji teh humanitarnih ustvarjalnic.

Udeležence v Piranu združuje ustvarjanje, razdeljeni pa so v dve skupini. V Mestni galeriji Piran slikajo z akrilom na platno in jih vodi akademski slikar Gani Llalloshi, v Galeriji Hermana Pečariča pa Uroš Hribar in Boštjan Korošec vodita skupino, ki ustvarja v glini.

Izdelana dela in celoten projekt ArtDownUP bodo 13. marca ob 10. uri predstavili v Gledališču Koper, nato pa bo istega dne ob 17. uri sledilo še odprtje razstave z gostoma Tinkaro Kovač in Rudijem Bučarjem. Razstava bo aprila na ogled tudi v Galeriji Sklada Mitje Čuka na Opčinah pri Trstu. Še zlasti veselo pa bo 21. marca v koprski Bonifiki, kjer bodo na humanitarnem koncertu nastopili številni priznani slovenski glasbeniki in glasbene skupine.

Deli novico: