PREPLETANJE GLASBENIH GENERACIJ: Tudi pesem je posebno darilo

Koper

December je čas, ko se prijatelji med seboj obdarujejo in izrečejo lepe želje. Za pevce Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP) pa bo največje darilo to, da skupaj zapojejo, prepletejo glasbene pripovedi z bodočo, zdajšnjo in preteklo generacijo.

V APZ UP so novi pevci vedno dobrodošli. Več o tem preberi na njihovem blogu.

Koncert Prepletanja, ki se bo odvil v Stolni cerkvi v Kopru v četrtek, 22. decembra, ob 19.30 združuje zasedbe, ki so na nek način povezane z APZ-jem. Iz gimnazijskih vrst se vsako leto pridružijo mladi, ki si želijo nadgraditi svoja znanja. Nekateri postanejo dolgoletni člani in stebri zbora.

Na koncertu bodo nastopili MeMPZ Gimnazije Koper, Vokalna skupina Karina, Vokalna zasezba SinKoPer, Komorni zbor Aegida in APZ UP.

Gostitelj dogodka APZ UP bo predstavil vrsto novosti napisanih v zadnjem obdobju. Andrej Makor je za zbor napisal noviteto Aurora caelum purpurat, v Sloveniji pa bo krstno izvedbo doživela tudi skladba Ave verum corpus Ambroža Čopija. Med tujimi avtorji, kot sta poznani skladbi ameriškega skladatelja Tichelija Earth song in Even when he is silent norvežana Arnesena, bosta prvič predstavljeni skladbi latvijskega skladatelja Ešenvaldsa Only in Sleep in Ubi caritas Paula Maelorja, ki je bila napisana za poročni obred angleškega princa.

MeMPZ Gimnazije Koper se bo predstavil z dvema stavkoma iz Little Jazz Mass Boba Chilchotta ob spremljavi klavirja, bas kitare in kahona ter črnsko duhovno glasbo. Pevke Vokalne skupine Karina, ki so glasbo sprejele kot del življenja in vedno znova navdušujejo s svojo iskrenostjo in predanostjo. Novo ustanovljena Vokalna zasedba SinKoPer združuje mlade člane APZ-ja, ki si želijo bogatiti izkušnje v smeri jazz in popularne vokalne glasbe. Alumni APZ - Komorni zbor Aegida, ki se je oblikoval z idejo ohranjati stike in prijateljstva skozi projektno delo, se bo na koncertu predstavil s skladbami iz pravoslavne zapuščine. Z letošnjim projektom želi zbor izpostaviti izjemnost regije, ki kot mejnik povezuje zahod in vzhod in s tem tudi različne religije. Z izvedbo del Rahmaninova, Pärta, Kvošinskega, Quaggiata in Makorja želi zbor hkrati obeležiti 40-obletnico ustanovitve pravoslavne cerkve v Kopru.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje v okviru ŠOUP-a že vse od ustanovitve leta 2004, je v trinajsto sezono zakorakal z novimi ambicijami in cilji. Vodstvo je ponovno prevzel skladatelj in dirigent Ambrož Čopi, ki je svojevrsten pečat pustil zboru v prvem desetletju delovanja. Pri delu mu pomagata asistenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. Dosežki na domačih in tujih tekmovanjih ga postavljajo ob bok najboljšim slovenskim zborom, kar sedem zgoščenk pa priča o njihovem nenehnem iskanju novih programskih izzivov in kvaliteti izvedb. Skozi vsa leta delovanja pa zbor ne stremi le h kakovostnim predstavitvam skladb, temveč zavestno sooblikuje koncertno ponudbo na Obali.

Skozi vrste APZ-ja se je od ustanovitve do danes zgrnilo več kot 130 pevk in pevcev. V njem so spoznali raznolikost glasbenih stilov in žanrov, doživeli nastajanje novih skladb in pisali z njihovimi izvedbami zgodovino ter utirali pot mladim skladateljskim generacijam. Nekateri so v njem našli sebe, drugi presegli svoje meje in razširili obzorje. APZ UP je bil in bo navdih za marsikoga, bo zavedanje, da se da doseči nedosegljivo in pogumno stopiti v neznano.

Deli novico: