PREPLAH ZARADI NALEZLJIVIH BOLEZNI: Ošpice zahtevale več življenj

Zdravje

Zaradi ošpic je v Romuniji v zadnjem času umrlo 17 otrok, zato v državi že govorijo o epidemiji. Nekaj primerov okužbe so zabeležili tudi na vzhodu Madžarske, pri nas zadnji primer sega v leto 2015, poroča Žurnal.

Od začetka leta 2016 naj bi se v Romuniji okužilo več kot 3400 ljudi, medtem ko so prej zabeležili le po nekaj primerov letno. Tamkajšnji mediji kot vzrok za pojav bolezni navajajo revščino, slabši dostop do zdravstvene oskrbe, minister za zdravje Florian Bodog pa omenja tudi naraščanje števila staršev, ki zavračajo cepljenje.

Med umrlimi otroki so bili po Bodogovih besedah vsi necepljeni. Cepljenje je sicer v Romuniji obvezno od leta 1997, otroke pa cepijo pri enem ter pri petih letih. Na tamkajšnjem ministrstvu za zdravje so prepričani, da so bile smrti nepotrebne, zlasti v primeru treh otrok, mlajših od enega leta. "V skupnosti z optimalno precepljenostjo bi bili otroci mlajši od enega leta, zaščiteni," sporočilo romunskega ministrstva povzema portal.

V Sloveniji so obvezno cepljenje z enim odmerkom cepiva uvedli leta 1968, od leta 1979 pa se je izvajalo z dvema odmerkoma. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pri bilo nas do uvedbe obveznega cepljenja zaradi ošpic nekaj smrtnih primerov letno, od leta 1970 do 1995 so zabeležili tri primere, po tem letu pa nobenega. Leta 2015 so zdravstveni delavci obravnavali 18 primerov ošpic, virus pa naj bi prišel z bolnikom iz tujine.

Deli novico:

odgovornost |  16 .03. 2017 ob  10: 33
Me prav zanima kdo od norih proticepilcev bo prevzel odgovornost. >:( Verjetno noben, dokler se kaj ne bo zgodilo njim ali njihovim bližnjim, pol bo pa spet vse ostalo krivo, samo oni ne.