PREPLAH ZARADI MIKROPLASTIKE: Rižanski vodovod odgovarja, ali je prisotna v vodi, ki priteče iz naših pip

Koper

V zadnjem času so se v medijih pojavila opozorila o prisotnosti mikroplastike v pitni vodi, zato smo preverili, kakšna je kakovost vode na Obali. Po zagotovilih Rižanskega vodovoda postopek ultrafiltracije zagotavlja neoporečnost pitne vode, s katero oskrbujejo prebivalce obalnih občin.

Zdravstvene posledice zaužitja pitne vode, onesnažene z mikroplastiko, še niso dovolj raziskane. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Evropi kar 72 odstotkov vode iz vodovodnega omrežja onesnaženo z nevidnimi delci mikroplastike. Podobne rezultate so dale tudi analize ustekleničene vode.

Kaj je mikroplastika? Gre za zelo majhne delce, ki nastajajo med razgradnjo večjih kosov zavržene plastike, v največji meri pa se akumulirajo v morjih, s tem pa tudi v morskih organizmih, ki le-to nevede zaužijejo. Raziskave kažejo, da mikroplastiko zaužijemo tudi z vodo in drugo hrano. Ker se mikroplastika akumulira v naših tkivih in tkivih vseh ostalih živih organizmov, nekateri opozarjajo, da bi bilo potrebno vodo iz vodovodnih sistemov še dodatno filtrirati.

Preverili smo, kako je s kvaliteto pitne vode v Rižanskem vodovodu Koper, ki oskrbuje območje štirih obalnih občin – Mestne občine Koper, Občine Izola, Občine Piran in Občine Ankaran. Kot zagotavljajo, je voda, ki teče iz vodovodnih pip na Obali, neoporečna. "Pri mikroplastiki gre za delce, katerih velikost je v razponu od 300 µm (mikrometrov) do 5 mm. Ultrafiltracija, ki jo opravimo na vodarni Rižanskega vodovoda Koper, zadrži vse delce večje od 0,03 µm," navajajo. Poudarjajo, da je voda, ki jo uporabljajo njihovi odjemalci, "zdravstveno ustrezna, neoporečna in ne vsebuje mikroplastike".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .04. 2024 ob  15: 53
pijte vodo iz špine in ne iz plastenk, pa bo takoj manj plastike in mikroplastike!!!!
Bižad |  02 .04. 2024 ob  15: 42
Ma mi, ki dobivamo vodo s hrvaške strani imamo enako kvalitetno vodo? Ker Rižanski vodovod ne jemlje vode samo iz rižanskega zajetja.