PREPLAH ZARADI KORONAVIRUSA NA VLAKU S 500 POTNIKI: Avstrijci razmišljajo o nadzoru na meji z Italijo, Južna Koreja z največ okuženimi izven Kitajske

Svet

Iz strahu pred novim koronavirusom sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. Razlog za preplah sta bili dve potnici z vročino in kašljem. V Avstriji se pojavlja celo ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, kjer so našteli že več kot 150 primerov okužb.

V Avstriji bo danes zasedal tudi posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju glede širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve. Te so po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja odvisne od ocene strokovnjakov. Avstrijske varnostne oblasti sicer razmere obravnavajo zelo resno, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dejal Nehammer.

Pojavlja se celo ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a kot je pozno v nedeljo menil avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober, to zaenkrat še ni potrebno. "Smo pa zelo v skrbeh, smo previdni in pozorni in bomo jutri stanje še enkrat preučili z vsemi strokovnjaki," je glede današnjega srečanja dejal za ORF.

Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že vodila v zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. Na mejnem prehodu Brenner sta bila več ur ustavljena vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije.

Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju za novi koronavirus negativni.

Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Južne Koreje danes poročajo o 161 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno je sedaj v državi okuženih že 763 ljudi, kar je največ v katerikoli izmed držav izven Kitajske. Iz slednje medtem poročajo o 150 novih smrtnih žrtvah virusa. Zabeležili so tudi približno 400 novih okužb.

Južna Koreja je priča hitremu naraščanju števila okuženih - v manj kot tedni dni je naraslo za več kot 700 -, odkar so med člani verske sekte v južnem mestu Daegu odkrili večje število okuženih. S to skupino je povezanih večina primerov, vključno s 129 danes potrjenimi okužbami, navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP. Doslej je umrlo sedem ljudi.

Spričo zaostrenih razmer so oblasti v Seulu v nedeljo razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Za en teden so po vsej državi podaljšali šolske počitnice, dodatno bodo omejili skupinske dogodke. Zdravstvene oblasti bodo tudi preverile okrog 28.000 ljudi v Daeguju, ki je dom 2,5 milijona ljudem. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se zadržujejo doma.

Južna Koreja je tako glede na zadnje podatke postala država z največ okužbami z novim virusom izven Kitajske, kjer so danes našteli 409 novih primerov okužbe, od teh le 11 izven najhuje prizadete province Hubei. Tam so zabeležili tudi vse razen ene izmed 150 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19.

V glavnem mestu Province Wuhan so sicer nekoliko sprostili pogoje karantene in odhod iz mesta dovolili vsem ljudem, ki sicer niso prebivalci mesta, ne kažejo nobenih simptomov okužbe in niso bili v stiku z obolelimi. Ko bodo prišli na svoj cilj, se morajo vsi javiti lokalnim oblastem in 14 dni spremljati svoje zdravje, so v izjavi med drugim zapisale mestne oblasti.

Številne preostale kitajske province že več dni zapored po drugi strani niso poročale o nobenem novem primeru okužbe, čeprav se razmere tako v Hubeiju kot izven Kitajske slabšajo.

Koronavirus se je razširil v najmanj 129 držav. V Evropi je država z največ potrjenimi primeri Italija, kjer je okuženih najmanj 152 ljudi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija