PREOBREMENJENA CESTA PROTI STARODU: Merili bodo, kar domačini opozarjajo že leta

Slovenija

Septembra je predviden začetek izvajanj meritev prometnih obremenitev na cesti Kozina-Starod. Vrednost celotne storitve, vključno z namestitvijo sistema meritev, njihovo izvedbo, obdelavo podatkov in odstranitvijo sistema, znaša 11.462 evrov na mesec, za direkcijo za infrastrukturo pa bo delo na podlagi sklenjene pogodbe izvajal izbrani izvajalec.

Direkcija RS za infrastrukturo za celotno cestno omrežje v državi podatke sistematično zbira že od leta 2004. Podatki so ključni za pravilno dimenzioniranje cest, prilagajanje predpisov in standardov na področju vzdrževanja in investiranja v cestno infrastrukturo, meritve pa so potrebne tudi za zagotavljanje zakonskih predpisov in gospodarnega ravnanja upravljavca cestne infrastrukture, so navedli na direkciji.

Škoda, ki jo povzročajo osno preobremenjena tovorna vozila, namreč eksponentno narašča. Tako samo za eno tono preobtežena os povzroča za 46 odstotkov večjo prometno obremenitev, prekoračitev za dve toni pa prometno obremenitev več kot podvoji.

Večje prekoračitve dovoljenih osnih obremenitev povzročajo hitrejše propadanje cest, pojavijo se višji stroški vzdrževanja, skrajša se življenjska doba voziščne konstrukcije, posledično pa se zmanjša raven prometne varnosti in udobnosti vožnje. Prav tako se znižajo potovalne hitrosti, poveča pa se verjetnost poškodovanja vozil in tovora, so odločitev za začetek meritev še pojasnili na direkciji za infrastrukturo.

Lokalno prebivalstvo sicer že več let opozarja na preobremenjenost omenjene ceste s tovornim prometom, ki se je močno povečal zlasti po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija