PREOBRAT GLEDE NOVIH BONOV: Ne 120 evrov, dobili bomo toliko

Slovenija

Vlada je potrdila predlog zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu v vrednosti 243,5 milijona evrov. Posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Vsak prebivalec bo prejel nove bone, namenjene izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.

Ko bo predlog zakona potrdil DZ, bodo vsi prebivalci Slovenije prejeli nove bone v skupni vrednosti 192,2 milijona evrov. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov, je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

V interventni zakon je vključen tudi 20 milijonov evrov vreden ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za zaposlene za obdobje od 1. julija do 30. septembra z možnostjo podaljšanja do konca leta, je povedal Zajc. Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa bi se sicer izteklo 30. junija.

Predlog zakona prinaša državno pomoč za področja turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1024 evrov na zaposlenega. Pomoč za industrijo srečanj bo znašala tri milijone evrov, in sicer za povračila stroškov. Za denarna povračila v višini 25 odstotkov upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji pa bo vlada namenila milijon evrov.

Imetnike pravice za vodo za namen kopališč bo vlada po predlogu oprostila plačila povračila za prvo polovico tega leta.

Do pomoči bodo upravičeni tudi upravljalci žičniških naprav, ki jim bodo pripadli povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 odstotkov in fiksna nadomestila za nova smučišča med 500 in 1600 evrov.

Kot je povedal Zajc, so iz predloga umaknili enkratni dodatek za turizem, načrtovan v vrednosti 43 milijonov evrov. "Vendar že iščemo načine in ukrepe, da bomo likvidnost v turizmu zagotovili preko kohezijskih virov s prilagoditvami. Šlo bo za enostaven ukrep, ki bo podoben prvotnemu, in bo letos obsegal 30 milijonov evrov," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .06. 2021 ob  21: 42
zmankava šoldov jQuery112308134138281048102_1623958960959?