PRENOVA STREHE MONFORTA: Del kritine bodo zamenjali s sodobnimi materiali

Piran

Občina Piran je v Portorožu začela s prenovo dela strehe nekdanjega skladišča soli Monfort, v katerem posluje Mercatorjeva trgovina.

Na Občini Piran so v zvezi s projektom, ki ga izvaja podjetje Geoit d.o.o., povedali, da se bo obstoječa azbestna strešna kritina nad občinskim objektom zamenjala s sodobnejšimi in okolju prijaznimi materiali v skladu s pogoji, ki jih je predpisal zavod za varstvo kulturne dediščine.

"Vrednost nalože znaša 99.100,70 EUR, celoten projekt pa bo izveden v roku dveh mesecev," so še dejali.

Skladišče Monfort je skupaj s skladiščem Grando redek primer ohranjenega skladišča soli nekdanje razvejene in gospodarsko pomembne panoge pridelave soli. Na spletni strani Pomorskega muzeja 'Sergej Mašera' Piran je v zvezi z omenjenim skladiščem navedeno, da je bilo zgrajeno v drugi polovici 19. stoletja, in sicer med letoma 1858 in 1859. Grajen je iz kamna in lesene strešne konstrukcije. Monfort ima pet campat – predelov. Na višini pet metrov ima, poleg vhodnih, še ena visoka in široka vrata, imenovana 'la porta del primo piano', ki so jih uporabljali, ko je bilo skladišče s soljo napolnjeno do te višine. V skladišču Monfort  so lahko hranili do 20.000 ton soli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija