PREMIRJE NI TRAJALO DOLGO: V stranki DeSUS je znova završalo

Slovenija

Po ponedeljkovem zasedanju organov DeSUS, kjer so se dogovorili o enotnosti, je kmalu spet završalo med začasno vodjo Brigito Čokl in poslansko skupino. Čoklova je na vodjo poslancev Franca Juršo naslovila dopisa z očitki o ravnanju na seji DZ o zaščitni opremi ter glasovanju o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Jurši je najprej očitala predstavitev stališča poslanske skupine DeSUS na torkovi seji DZ o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme. Stališče je predstavil poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar, ki sicer ni več član stranke. Čoklova je navedla, da je predstavil stališče stranke DeSUS, kar pa je Jurša v dopisu zavrnil. Pojasnil je, da je Polnar nastopil v imenu poslanske skupine.

Čoklova se je obregnila tudi ob vsebinsko stališče poslanske skupine. "Ali si tako predstavljate izvajanje konsolidacije aktivnosti in članstva v stranki, ko cela Slovenija ve, kako je s to problematiko? Ali je to stranka centra, ki ne zmore distance pri tako evidentnih stvareh," je bila ostra v dopisu.

Jurša pa je v odgovoru začasni vodji stranke spomnil na stališče poslanske skupine, v katerem so ocenili, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe in ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo bodočih ravnanj. V stališču so bile izpostavljene napake in dejstva, ki jih je navedlo računsko sodišče, in pričakovanje poslanske skupine, da bo represivni aparat države znal razčistiti zadeve in morebitna storjena kazniva dejanja v skladu z zakonom sankcionirati, je še spomnil Jurša.

Čoklova pa se je pozneje obregnila tudi ob glasovanje poslancev glede nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračunov. Trije poslanci DeSUS so namreč tako kot koalicija podprli sklep, da je referendum nedopusten, Jurša je bil vzdržan. "Kolikor razumem sredinsko držo jaz, sredinske stranke ne podpirajo radikalnih ukrepov ne leve ne desne strani, spoštujejo obstoječi pravni red," je navedla Čoklova.

Vodja poslanske skupine ji je v dopisu, ki ga je pridobila STA, pojasnil, da so podrobno preučili tako novelo zakona kot pobudo za razpis referenduma ter vso pripadajočo dokumentacijo. Njihova odločitev o načinu glasovanja je po njegovih navedbah temeljila na pravni argumentaciji, med drugim, da je razpis referenduma o noveli tega zakona nedopusten na podlagi 90. člena ustave. Jurša je Čoklovo tudi prosil, da jim svoja mnenja o posameznih zadevah, ki jih obravnavajo v DZ, posreduje pred samo obravnavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  16 .04. 2021 ob  08: 31
Desusovi poslanci koga lahko sploh še pogledate v oći ? Gnusite se nam.
kokodek |  15 .04. 2021 ob  19: 15
super poslanci Desus !!!! dokazali ste, da ste pokvarjeni!!!! večina upokojence in tudi drugih prebivalcev je na robu revščine, vi pa glasujete za nakupe orožja !!!! ste morda na seznamu za provizijojQuery112306426335893942473_1618506728401???