PREMIER NAPOVEDAL DRUGAČEN PLAČNI RAZRED ZA POLICISTE IN KRIMINALISTE: Ni enako, če si v pisarni ali na terenu

Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na Twitterju napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja. Problem plač v policiji namreč po njegovem mnenju ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med različnimi skupinami zaposlenih v policiji. Na policiji so ocenili, da javna objava poimenskega seznama uslužbencev policije s plačo in delovnim mestom lahko vpliva na notranjo varnost v policiji. Zato so ministrstvu za notranje zadeve predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne objavlja in s tem ne povzroča dodatnih okoliščin, ki bi lahko posledično povzročili škodo delovanju policije.

Tako je po Janševem mnenju, kot je zapisal, problematično "razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh".

Notranje ministrstvo je namreč ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah. Sindikat zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače.

V policijskem sindikatu so po prvem pregledu objave plač ugotavljali, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe, pa tudi, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov in varnostni sistem.

Informacijski pooblaščenec sicer ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, o objavi domnevno varovanih podatkov pa bo v petek razpravljala parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Kot so zapisali na Generalni policijski upravi, je seznam, ki ga je v ponedeljek objavilo ministrstvo za notranje zadeve, organiziran tako, da so razvidni tako osebni podatki uslužbenca policije (ime in priimek), kot delovno mesto in prva raven policijske enote, v kateri je zaposlen. "Menimo, da objava seznama plač ni v nasprotju s predpisi, ki določajo varstvo osebnih podatkov," so dodali.

Ker pa bi takšna objava lahko vplivala na notranjo varnost, so ministrstvu predlagali, naj seznamov v tovrstni obliki ne objavlja in da pri tem upošteva tudi pravilnik o zaščiti podatkov policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .01. 2021 ob  11: 42
Drek pa se v obdobju janševizma kar dobro meša...

Enotni plačni sistem ni idealen, je pa neka minimalna garancija, da se ve kdo je kje in kdo kaj dobi. Z nekimi ad hoc poizkusi izločanja zdravnikov, zdaj še del policije, se ponovno vračamo v stare čase, kjer se ni prav dobro vedelo kdo za kaj sploh prejema plača. In to bo seveda sprožilo plavz vseh ostalih, ki bodo zahtevali enako. Torej, vzpostavljajo se pogoji za stanje vsesplošnega kaosa in nereda! Takšen je domet janševizma!