PREKOMERNO SEDENJE ENA NAJVEČJIH TEŽAV: Dekan FVZ opozarja, tveganje je primerljivo z debelostjo in kajenjem

Slovenija

Kostno-mišična obolenja predstavljajo kar 15 odstotkov vseh bolniških odsotnosti z dela in 25 odstotkov vseh dolgotrajnih odsotnosti, zato je preventiva še kako pomembna, so ugotavljali udeleženci spletnega pogovora STA kluba v sodelovanju z NIJZ o preprečevanju kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu.

Kot je v spletnem pogovoru povedala vodja projekta, v sklopu katerega so izdelali tudi spletno orodje, Ticijana Prijon, so kazalniki bolniških odsotnosti iz teh razlogov izreden in zelo negativen pokazatelj zdravja delovno aktivne populacije.

Ne preveč spodbudna raziskava je pokazala, da kostno-mišična obolenja predstavljajo kar 15 odstotkov vseh bolniških odsotnosti z dela in 25 odstotkov vseh dolgotrajnih odsotnosti, duševne stresne motnje pa dva odstotka odsotnosti. Pri tem je po njenem še zlasti zaskrbljujoče, da se trendi še povečujejo, samo v zadnjih petih letih za kar 43 odstotkov, zaradi duševnih motenj pa celo za 55 odstotkov.

Kot je dodala, je temu namenjena spletna aplikacija doslej privabila že okoli 11.000 uporabnikov, kar je po mnenju spletnih strokovnjakov zavidanja visoka številka, še posebej v času, ko je javnost v veliki meri osredotočena na obravnavo epidemije. Njihov cilj je sicer, da pride to spletno orodje v roke čim več zaposlenim ter da bi delodajalci stimulirali njegovo uporabo tudi v svojem delovnem okolju.

Po besedah direktorice področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ane Vodičar jih na zavarovalnici zelo skrbi višina izdatkov za nadomestila plač v času bolniške odsotnosti. Če so temu še pred petimi leti namenili okoli 240 milijonov evrov, je letos številka narasla na že skoraj pol milijarde evrov.

"Prihodnje leto načrtujemo celo 550 milijonov evrov. Ta neverjeten dvig se že precej zajeda v naš proračun, saj več stroškov za nadomestila pomeni manj denarja za zdravstvene storitve," je dejala Vodičarjeva in dodala, da so zato vse preventivne aktivnosti tudi v njihovem interesu.

Kot je pojasnila strokovnjakinja za fiziologijo na primorski fakulteti za zdravstvene vede Dorjana Zerbo Šporin, sicer koordinatorka spletne strani, je ta dostopna vsem in je na voljo brezplačno. Pri tem je bil za pripravljavce strani največji izziv, kako vsebine ponuditi na preprost in prijazen način.

Dekan omenjene fakultete Nejc Šarabon je dodal, da je ena največjih težav v današnji družbi dolgotrajno sedenje, ki vodi v številne zdravstvene težave. Najprej ljudje občutijo prav mišično-skeletne težave, kot so bolečine v vratu, ramenskem obroču in spodnjem delu hrbta.

"Prekomerno sedenje povečuje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in raka, saj imajo tisti posamezniki, ki sedijo več kot osem ur dnevno in gibalno niso dejavni, primerljivo tveganje za smrt kot jih prinašata debelost in kajenje," je opozoril Šarabon. Dodal je, da že ura zmernega dnevnega gibanja predstavlja učinkovito protiutež prekomernemu sedenju.

Dosedanje izkušnje socialne pedagoginje Barbare Fritz Marzi iz prakse kažejo, da ko ljudem ponudiš več kot pet vaj, ni več prostora za dodatno nadgrajevanje z vajami, ki so prav tako potrebne, zato je spletna stran odlično dopolnilo za delo doma.

Nad novim spletnim orodjem so po besedah promotorke zdravja v Domelu Janje Kozjek navdušeni tudi v podjetju z okoli 1400 zaposlenimi. Še najbolj všeč jim je, da gre za preprosto in vsakomur razumljivo uporabo. Po njenih besedah se tudi pri njih srečujejo s kar nekaj zaposlenimi, ki imajo težave s hrbtenico, zato je dobro, da s pomočjo izobraževanj taka orodja pridejo do vsakega od njih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  09 .12. 2021 ob  06: 30
dolgotrajno sedenje ,ja ja poznamo to, ah seveda vse bi bile fine pisarniške KURTIZANE za računalnikom...nobena pa se ne bi lotila malo fizičnega dela, ko zboli kaka fizična delavka , pa se gre samo za malo pomoči, saj ne cel dan, pa še mišice in kosti bi razgibale ,oh kje pa one niso za to plačane, je lažje šefom kavice kuhat pa na kolenih sedet...