PREKOLESARIMO SVET 2022: Ozaveščajmo o prevenciji samomorov in prekolesarimo obseg Zemlje

Koper

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. Pobudnik in ustanovitelj svetovnega dneva za preprečevanje samomora je predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prof. dr. Diego De Leo, ki že od leta 2011 deluje v okviru Univerze na Primorskem, Inštituta Andrej Marušič (UP IAM).

Samomorilno vedenje je javnozdravstveni problem, ki prizadene milijone ljudi po celem svetu – številni ne zmorejo videti druge rešitve za svojo stisko, še več pa je takšnih, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega oz. so v stiku z nekom, ki razmišlja o samomoru.

Svetovni dan preprečevanja samomora je namenjen vsem; tistim, ki jih pestijo stiske in ne vedo, kako naprej, tistim, ki so prizadeti zaradi izgube bližnjega ter vsem ostalim, ki s svojimi dejanji pomagajo pri preprečevanju samomorilnega vedenja. Slednje izpostavlja tudi letošnje geslo "Ustvarjajmo upanje z dejanji".

UP Inštitut Andrej Marušič in Slovenski center za raziskovanje samomora se tudi letos priključujeta akciji "Prekolesarimo svet", s pomočjo katere v Sloveniji, skupaj s partnerji, že deveto leto ozaveščajo o namenu svetovnega dneva preprečevanja samomora in s tem premagujejo stigmo povezano s samomorilnim vedenjem. Cilj akcije je združiti moči z udeleženci z vsega in prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Od 10. septembra do 10. oktobra vabljeni, da sedete na kolo in prevožene kilometre tudi sporočite preko spletnega obrazca, ki ga najdete tukaj. Na Facebook dogodku inštituta "Prekolesarimo svet 2022" lahko s skupnostjo delite utrinke s kolesarskih potepov.

#CycleTheGlobe2022 #PrekolesarimoSvet2022


Če ste v stiski, prosimo - poiščite pomoč. Več o strokovni pomoči:
SOS – prva pomoč
116 123: Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111: TOM telefon otrok in mladostnikov (12-20h)
01 520 99 00: Klic v duševni stiski (19-7h)