FAJONOVA SE POSLAVLJA S TEŽKIM SRCEM: "Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo"

Slovenija

Predsednica SD Tanja Fajon se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za nov mandat na čelu SD, je sporočila v pismu članstvu in na družbenih omrežjih. Navedla je, da se na odstop s položaja predsednice stranke pripravlja s težkim srcem, a se zaveda, "odgovornosti, ki je s težo bremena afere 'sodna palača' stranko močno prizadela".

"Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže zamisli in da se z drznimi koraki lotimo izzivov, ki so pred nami. Danes je prvi pomladni dan, z nekaj simbolike verjamem, da je pomlad priložnost za nov začetek," je zapisala.

Čeprav se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za ponovno izvolitev, pa je zagotovila, da njena zavezanost skupnim vrednotam stranke ostaja neomajna. "Še naprej bom aktivno prispevala k delu naše stranke in po najboljših močeh podpirala naslednjo generacijo voditeljev, ki bo krepila socialno demokracijo," je navedla.

Dotaknila se je afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je stranko močno prizadela, a obenem znova ocenila, da je najtežje že za njimi: "Energija, ki sem jo v zadnjih dneh začutila v vas, je namreč neizmerna, je tisti trajni vir moči naše stranke, ki vsakič znova dokaže, da je socialna demokracija še kako živa."

[IZ PISMA ČLANSTVU SOCIALNIH DEMOKRATOV] Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže...

Posted by Tanja Fajon on Srijeda, 20. mart 2024.

Vsem se je zahvalila za podporo, ob pogledu v prihodnost pa pozvala, naj se držijo svojih vrednot: "Še naprej bodimo sprememba, ki jo želimo videti, in se vedno spomnimo, da ni ovire, ki je skupaj ne bi mogli premagati."

Fajon se bo tako poslovila od vodenja stranke, ki jo je leta 2020 prevzela po odstopu tedanjega predsednika Dejana Židana, stranka pa bo dobila novo vodstvo.

Za vodenje stranke pa se bodo na aprilskem kongresu potegovali vodja poslancev Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in ajdovski župan Tadej Beočanin, ki so potrdili, da so podali soglasje h kandidaturi. Za kakšno presenečenje pa bi lahko na dan samega kongresa poskrbel še kdo od za zdaj neevidentiranih kandidatov. Statut SD namreč določa, da lahko kandidaturo za posamezne funkcije kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

Stranka na aprilski kongres odhaja po tistem, ko jo je močno zatresla omenjena afera ob nakupu sodne stavbe, kot ugotavlja torej tudi Fajon. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju in razkrivanju vpletenosti tudi nekaterih članov SD odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno izgubila tudi v javnomnenjski podpori, predsednica Fajon pa je strmoglavila na sam rep lestvic ocene dela politikov.

Fajon je sicer na politični parket stopila leta 2009, ko je bila na listi SD izvoljena za evropsko poslanko. Tedaj še ni bila članica stranke, a ji je uspel preboj na evropski parket, kjer je nato zgradila kariero v evropski politiki. V evropski parlament je bila namreč izvoljena tudi leta 2014, ko je s preferenčnimi glasovi premagala nosilca liste in tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča, leta 2019 pa je bila uspešna tudi kot nosilka liste SD.

Prav v zadnji kampanji pred evropskimi volitvami je naredila še korak naprej tudi v prepoznavnosti v Sloveniji, ko je hodila po terenu, mnogi pa so jo že tedaj videli kot možno naslednico tedanjega predsednika SD Židana. Ta ji je štafetno palico predal maja 2020, ko se je odločil za odstop, Fajonova pa je oktobra istega leta dobila tudi polni mandat predsednice stranke.

Stranko je prevzela s smelimi ambicijami - popeljati jo do zmage na zadnjih parlamentarnih volitvah. A so načrti splavali po vodi, ob vstopu novega akterja na slovensko politično sceno, danes največje vladne stranke Gibanje Svoboda. SD je dobila le sedem poslanskih mest. V delu članstva je zato po volitvah vladalo precejšnje razočaranje in nezadovoljstvo, slišati je bilo, da bi mnogi na čelu stranke raje videli poslanca Janija Prednika, ki je Fajonovo izzval že na prejšnjem kongresu.

A je po drugi strani Fajonovi uspelo stranko pripeljati v vlado in ji priboriti štiri ministrska mesta. Fajonova sama je postala prva ženska na čelu ministrstva za zunanje zadeve in podpredsednica vlade Roberta Goloba, Socialni demokrati pa vodijo še ministrstvi za gospodarstvo in pravosodje ter vladno službo za razvoj in kohezijo. Nekaj mesecev za tem je na kongresu SD dobila nov mandat na čelu stranke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija