Preiskava v Cimosu: kriminalisti tudi v Tolminu

Posočje

Kriminalistična preiskava v Cimosu naj bi bila po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA povezana z razvojnim centrom Sieva. Kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij na škodo EU in kaznivo dejanje pranja denarja.

Že julija je več medijev navajalo, da bosta morala razvojna centra Sieva in Simit zaradi nepravilnosti pri nabavi opreme, na račun katere so jim odobrili 36 milijonov evropskih sredstev, vrniti del denarja. Nadzor je pokazal, da so del denarja porabili za nakup stare opreme. Skupno naj bi družbi zdaj vrnili 3,5 milijona evrov.

V obeh centrih sodeluje kar nekaj podjetij, Cimos je v obeh petinski lastnik. Spornih je domnevno največ štiri milijone evrov, ki jih je prek njiju dobil Cimos še v času, ko ga je vodil prejšnji predsednik uprave Franc Krašovec. Cimos je staro opremo prikazoval kot novo, razliko pa neupravičeno obdržal in s tem zlorabil javna sredstva, danes navajajo Finance.

V obeh razvojnih centrih naj bi po navedbah časnika Večer ugotovili nepravilnosti pri opremi v nabavni vrednosti sedmih milijonov evrov, od tega pa je subvencija znašala približno 3,5 milijona evrov. V Sievi naj bi tako odkrili nepravilnosti pri porabi evropskega denarja v višini 1,6 milijona evrov, v Simitu pa za slaba dva milijona evrov.

Kriminalisti tudi v Tolminu

Predstavniki Hidrie s kriminalisti sodelujejo, obenem pa so zagotovili, da je bila izvedba omenjene čiste sobe v tolminskem inštitutu povsem transparentna in v skladu z zakonom.

V okviru današnjih kriminalističnih preiskav v Cimosu so kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria v Godoviču in Tolminu. Predmet preiskave naj bi bila izgradnja čiste sobe v Sievi, in sicer v poslovni enoti v Spodnji Idriji. Ta soba se nahaja v Hidria inštitutu za avtomobilsko industrijo v Tolminu, kjer ima poslovna enota v najemu prostore.

"Čista soba je bila dokončana leta 2011, v njej pa razvijamo Hidriine čepne svečke s senzorjem tlaka, ki ga izvaja Sieva. Investicija Sieve v čisto sobo v Tolminu je bila sicer že pred časom tudi pod drobnogledom inšpektorja iz urada za nadzor proračuna, ki pa ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti," so pojasnili v Hidrii.