PREISKAVA O SPORNIH TESTIH SE NADALJUJE: Pred komisijo vabljena Gantar in Nicoletti

Slovenija

Preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca letos, bo po napovedih zaslišala nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in enega od lastnikov podjetja Majbert Pharma Klemna Nicolettija. Gantar je potrdil, da se bo zaslišanja udeležil.

Ministrstvo za zdravje je pod takratnim vodstvom Gantarja od podjetja Majbert Pharm kupilo večje število testov z namenom povečanja dostopnosti do testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Verifikacijo testov je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Nekdanja zaposlena na NLZOH virologinja Metka Paragi je na zaslišanju pred komisijo poudarila, da so bili hitri testi omenjenega podjetja neustrezni za hitro testiranje na koronavirus, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.

Tudi vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič je pred komisijo povedala, da testi niso ustrezali strokovnim kriterijem za uporabo v presejalne namene. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik pa je pred komisijo zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Nicolettija je sicer komisija na zaslišanje vabila že večkrat, a neuspešno. Nazadnje so ga pričakovali 14. januarja, ko je svojo odsotnost znova opravičil.

Gantar je bil na zaslišanje vabljen že 15. oktobra, a je svojo odsotnost takrat opravičil. Kot je napovedal za STA, se bo današnje seje komisije udeležil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija