PREISKAVA O PRESKAKOVANJU VRST: Cepili naj bi sorodnike zdravstvenih delavcev, lokalne politike in zaposlene na občinskih upravah

Svet

Avstrijske oblasti preiskujejo očitke o preskakovanju vrste pri cepljenju proti covidu-19. Med drugim naj bi cepili tudi lokalne politike in sorodnike zaposlenih v domovih za starejše, ki naj sicer ne bi imeli prednosti pri cepljenju, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

V skladu z načrtom avstrijske vlade naj bi najprej cepili oskrbovance in osebje v domovih za starejše. A pojavljajo se očitki, da so v številnih domovih za starejše cepili tudi sorodnike zaposlenih, lokalne politike in zaposlene na občinskih upravah.

Urad javnega tožilca na avstrijskem Koroškem preiskuje najmanj en primer, ko je vodstvo doma za starejše naročilo več odmerkov cepiva, kot so jih dejansko potrebovali, da bi v zameno za donacije z njimi cepili tiste, ki do tega še niso upravičeni.

Zdravnica, pristojna za cepljenje v domu za starejše v Feldkirchu na Predarlskem, pa je za časnik Vorarlberger Nachrichten povedala, da ni želela cepiti tamkajšnjega župana Wolfganga Matta. "A kljub temu je dobil odmerek, čeprav je bilo spredaj veliko ljudi, ki so morda cepivo bolj potrebovali," je dodala. 65-letni Matt je te navedbe danes zanikal, češ da poleg njega ni nihče čakal na morebitne odvečne odmerke.

Cepili naj bi še več avstrijskih županov, ki navajajo različne razloge, zakaj so upravičeni do cepljenja. Nekateri tako trdijo, da so bili v preteklosti operirani na srcu, drugi, da imajo sorodnike v domovih za starejše, tretji, da so med ključnimi delavci v pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V enem od domov za starejše na Dunaju so po poročanju tamkajšnjih medijev 13 odmerkov, ki so ostali po cepljenju oskrbovancev, namenili redovnicam in duhovniku, ki živijo v bližini, ter sorodnikom zaposlenih.

Po mnenju strokovnjakov ni jasno, ali gre pri kateremkoli primeru za kaznivo dejanje.

V skladu s smernicami ministrstva za zdravje naj bi morebitne preostale odmerke - če recimo kakšen od oskrbovancev zboli ali ga ni mogoče cepiti - namenili starejšim od 80 let, ki živijo v bližini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija