PREISKAVA NPU: Skorumpirani bančniki naj bi zahtevali za 400.000 evrov protiuslug

Slovenija

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sklopu preiskav domnevno koruptivnih dejanj bančnikov podali kazensko ovadbo zoper deset znanih in eno neznano osebo. Sumijo jih 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Enega osumljenca so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.


Vse fotografije so simbolične.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so že dopoldne pojasnili, da so v torek pozno zvečer zaključili hišne preiskave, ki so jih opravili v sklopu preiskav domnevno koruptivnih dejanj bančnikov. Po koncu preiskav so iz pridržanja izpustili 11 osumljencev, enega pa so pozneje, kot so sporočili z GPU, privedli pred preiskovalnega sodnika.

NPU je v torkovih hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade. Po doslej ugotovljenih informacijah znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, vendar pa po informacijah preiskovalcev vse zahtevane denarne nagrade niso bile izplačane.

Kriminalisti obiskali Novo KBM in Lon

"Posamezniki bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla," je v torek dejal direktor NPU Darko Majhenič. Pri tem so od strank zahtevali od 2000 do 170.000 evrov. "V okviru preiskave obravnavamo pet bančnih osumljencev dveh bank ene s sedežem v Mariboru in druge s sedežem v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora," je dodal.

Kriminalisti so v torek obiskali Novo KBM, kjer so z njimi sodelovali in za medije pojasnili, da so tudi sami naznanili sum kaznivega dejanja, eden od preiskovancev pa je njihov nekdanji uslužbenec. Prav tako so bili v Lonu, kjer so poudarili, da se predmet predmet preiskave ne nanaša na Lon, uprava Lona in strokovni sodelavci pa nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede.

Spletni Večer je navajal neuradne informacije, da so preiskovalci pod drobnogled med drugim vzeli mariborsko Snago in domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, ki jo podjetje upravlja od leta 2012. V Snagi so pojasnili, da preiskava ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti, po neuradnih informacijah časnika pa so med osumljenimi mariborski notar in štirje bančniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija