PREISKAVA KORUPCIJE V BRUSLJU: Aretirali tudi podpredsednico Evropskega parlamenta

Svet

V Bruslju je včeraj policija v okviru preiskave suma korupcije v Evropskem parlamentu, v katero je bila vpletena neimenovana zalivska država, pridržala štiri osebe, tudi nekdanjega evropskega poslanca, so sporočili z belgijskega državnega tožilstva. Časnik Le Soir poroča, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo.

Tožilstvo ime vpletene države ni navedlo, niti podrobnosti o aretiranih, vir blizu primera pa je za francosko tiskovno agencijo AFP razkril, da je med aretiranimi tudi grška poslanka iz vrst socialistov in podpredsednica Evropskega parlamenta, Eva Kaili.

Potrdil je tudi poročanje medijev, da se preiskava osredotoča na domnevne poskuse podkupovanja katarskih uradnikov italijanskega socialista, ki je bil evropski poslanec med letoma 2004 in 2019.

Belgijski časnik Le Soir je poročal, da naj bi katarski uradniki "branili" svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, ki je deležno številnih kritik, kot tudi domnevni napredek svoje države na področju človekovih pravic in delovnih pogojev migrantov, potem ko so mednarodne organizacije izrazile zaskrbljenost zaradi smrti tujih delavcev pri gradnji stadionov za svetovno prvenstvo.

Med aretiranimi naj bi bila po poročanju časnika italijanski socialist Antonio Panzeri in generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), Italijan Luca Visentini.

Pier Antonio Panzeri in Luca Visentini

Tožilstvo je medtem sporočilo samo, da preiskovalci že več mesecev "sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v Evropskem parlamentu".

Dodali so, da je bila preiskava osredotočena na asistente evropskih poslancev in na domnevno kriminalno združbo ter domnevno korupcijo in pranje denarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Belgijska časnika Le Soir in Knack sta poročala, da so preiskavo sprožili julija in da so včeraj aretirali nekdanjega evropskega poslanca, 67-letnega člana leve stranke Člen ena Panzerija. Tudi ostali, ki so jih aretirali, naj bi bili Italijani, in sicer generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov Visentini ter direktor nevladne organizacije in asistent v Evropskem parlamentu

Časnika navajata, da sta Panzeri in Visentini v bruseljskih krogih zelo znana. Panzeri je bil evropski poslanec tri mandate in član politične skupine socialistov in demokratov (S&D), pa tudi predsednik pododbora za človekove pravice. Visentini je že vrsto let vodilna osebnost evropskih sindikatov, novembra pa je postal vodja Mednarodne konfederacije sindikatov, ki zastopa več kot 200 milijonov delavcev.

Policija je sicer včeraj med šestnajstimi preiskavami v različnih delih belgijske prestolnice zasegla 600.000 evrov gotovine ter računalniško opremo in mobilne telefone. Zasežene predmete bodo pregledali, še navaja AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .12. 2022 ob  13: 52
Kaj pa Van der Kreten in njena afera z Pfizerjem? Je slo v pozabo? Namesto, da bi kriminalka sedela v zaporu, sedi na prestolu. Narobe svet!