PREIMENOVALI BI PRAZNIK: Primorski poslanec prvopodpisani pod predlog spremembe

Slovenija

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Primorcem Matjažem Nemcem (SD) je v državni zbor vložila predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, po kateri bi praznik vrnitve Primorske k matični domovini preimenovali v praznik priključitve Primorske k matični domovini.

Kot so navedli predlagatelji, je praznik priključitve Primorske k matični domovini zlasti na Primorskem tradicionalni praznik, globoko zasidran v zavest ljudi, zato je drugačno poimenovanje praznika za Primorce neustrezno in nesprejemljivo. Na Primorskem se je namreč vedno praznovalo priključitev Primorske in nikoli vrnitev Primorske, kar dokazujejo tudi pisni viri, so zapisali v predlogu. Poslanci predlagajo, da se zakon obravnava po skrajšanem postopku. SD je sicer takšen predlog v parlamentarno proceduro vložila že pred enim letom, a do izteka mandata državni zbor o njem ni odločal.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga zaznamujemo 15. septembra, je bil na predlog takratne vlade uveden z novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki jo je DZ sprejel leta 2005. Z isto novelo je bil 17. avgust razglašen za praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 23. november pa za dan Rudolfa Maistra. Za vse tri praznike je bilo določeno, da niso dela prosti dnevi. Sicer je 15. september dan spomina na uveljavitev pariške mirovne pogodbe z Italijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija