PREGLED GOSPODARSKE SLIKE: V Luki Koper in Intereuropi občutno manj prometa

Koper

Leto 2020 se izteka in ob tej priložnosti smo večja obalna podjetja povprašali, kakšno je bilo zanje preteklo poslovno leto ter kakšni so načrti za prihodnost. Kljub pandemiji je ostal pretovor dveh strateških blagovnim skupin, kontejnerjev in avtomobilov, v Luki Koper stabilen. Do konca septembra so pretovorili le 3,3 odstotka manj kontejnerjev kot v enakem obdobju lani. Intereuropa, ki je od letos del Pošte Slovenije, je načrtovala 171 milijonov prihodkov od prodaje in 13 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja. Zaradi posledic epidemije so letošnji prihodki načrtovani v višini 139,5 milijona evrov. Dobiček pred amortizacijo in davki znaša 10 milijonov.

Če se je Luki Koper uspelo dobro držati pri pretovoru kontejnerjev, pa je bil pretovor avtomobilov precej manjši.

"V primerjavi z enakim obdobjem lani smo pretovorili 15,5 odstotka manj vozil, ob polletju 20,5 odstotka manj. Primerljiva pristanišča v Sredozemlju so zabeležila veliko večji padec. V primerjavi z lanskim obdobjem se je nadaljeval upad pretovora energentov. Skladno z evropsko zakonodajo, ki v prihodnjih letih predvideva dekabornizacijo v vseh segmentih gospodarstva in čedalje večjih dajatev na izpuste, se pričakovano zmanjšuje pretovor termalnega premoga," razlagajo v državnem pristanišču.

Najbolj očiten je vpliv pandemije pri zmanjšani prodaji naftnih derivatov, predvsem v letalski industriji.

"Upad proizvodnje vozil je prizadel celotno dobavno verigo, kar se pozna na pretovoru generalnih tovorov pri jeklenih proizvodih za avtomobilsko industrijo ter na terminalu za razsute tovore, kjer pretovarjamo surovine za jeklarsko industrijo," še dodajajo.

Glede na relativno ugodno napoved gospodarske rasti na ključnih zalednih trgih in na podlagi ocen globalnih logistov bo Luka v letu 2021 glede na oceno za leto 2020 dosegla za 6 odstotkov višje čiste prihodke od prodaje in za 5 odstotkov večji skupni ladijski pretovor. Rast je načrtovana na vseh blagovnih skupinah.

V prihodnjem letu bodo v pristanišču nadaljevali z začetimi naložbami v infrastrukturo, v prvi vrsti povečevanje zmogljivosti kontejnerskega terminala. Zaključiti nameravajo prvo fazo podaljševanja prvega pomola, to je podaljšanje operativne obale za 100 metrov. Sledila bo druga faza, ki naj bi se zaključila konec leta 2022 in predvideva dodatne skladiščne površine na pomolu I, v velikosti skoraj 25 tisoč kvadratnih metrov. Do konca marca 2021 računajo, da bo dokončana garažna hiša za avtomobile s 6.000 parkirnimi mesti.

Tudi Intereuropi pandemija oklestila prihodke

Skupina Intereuropa načrtuje v prihodnjih petih letih rast tako prihodkov kot dobička. Leta 2025 naj bi prihodki od prodaje dosegli 201,5 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo in davki pa 22 milijonov evrov. Za investicijske projekte namerava v obdobju 2021-2025 nameniti 60 milijonov evrov.

Strateški razvojni program skupine Intereuropa do leta 2025 je na včerajšnji seji sprejel nadzorni svet družbe iz Kopra, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Intereurope.

V njem je med drugim tudi zapisano, da bo skupina še naprej krepila svoj tržni položaj v logistiki, vlagala v optimizacijo procesov, skrbela za finančno stabilnost in razvoj zaposlenih ter tako zagotavljala logistično podporo odjemalcem v celotni oskrbovalni verigi.

Za leto 2020 je skupina Intereuropa, ki je od letos del skupine Pošta Slovenije, načrtovala blizu 171 milijonov evrov prihodkov od prodaje ter 13 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja. Vendar je sredi poletja v luči spremenjenih razmer zaradi epidemije covida-19 te načrte nekoliko oklestila in zdaj so letošnji prihodki skupine načrtovani v višini 139,5 milijona evrov. Dobiček pred amortizacijo in davki je zdaj postavljen pri 10,1 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
demarljan |  29 .12. 2020 ob  19: 50
so dobili luški veljaki to božičnico, za katero so po netu jokali?

joe jaxson |  24 .12. 2020 ob  23: 52
manemeje...,!? le kako je to možno ?