PREDSEDNIŠKA TEKMA VEDNO BOLJ NAPETA: V odločilnih državah sta si tekmeca zelo blizu

Svet

V več ameriških zveznih državah še ni znano, kdo je zmagovalec torkovih predsedniških volitev. Trenutno na zelo tesen izid kaže v Michiganu, Wisconsinu in Nevadi, kjer je med kandidatoma manj kot odstotek razlike. V Wisconsinu se je zmaga sprva nasmihala republikancu Donaldu Trumpu, trenutno pa je v rahli prednosti demokrat Joe Biden.

Po 95 odstotkih preštetih glasovnic je Biden v Wisconsinu prejel 49,6 odstotka glasov, sedanji predsednik Trump pa 48,9 odstotka, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Biden tako v državi na severu ZDA, ki zmagovalcu prinese deset elektorskih glasov, vodi za nekaj manj kot 21.000 glasov. V Wisconsinu je bilo tesno že leta 2016, ko je Trump demokratko Hillary Clinton premagal za 22.000 glasov.

Na še tesnejši izid kaže v sosednjem Michiganu, kjer je sprva kazalo na tesno zmago Trumpa, sedaj pa za okoli pol odstotne točke vodi Biden. Po 94 odstotkih preštetih glasovnic je v vodstvu Biden z 49,4 odstotka glasov, tesno za petami mu je Trump z 49,1 odstotka. Razlika med njima je okoli 10.000 glasov.

Razlika v številu glasov se manjša tudi v Nevadi, kjer so doslej prešteli 67 odstotkov glasovnic. Sprva je tam kazalo na zmago demokrata, zdaj pa mu je sedanji predsednik tesno za petami. V tej državi, ki ima šest elektorskih glasov, je Biden po dosedanjih podatkih prejel 49,2-odstotno podporo, Trump pa 48,6-odstotno. Biden ima manj kot 8000 glasov prednosti.

Izid še vedno ni jasen še v treh ključnih državah. V Pensilvaniji, ki ima 20 elektorjev, so doslej prešteli 64 odstotkov glasovnic. Po dosedanjih podatkih vodi Trump s 54,5 odstotka glasov proti 44,4 odstotka.

Tudi v Georgii s 16 elektorji in Severni Karolini s 15 je v tesnem vodstvu Trump. V Georgii je po 94 odstotkih preštetih glasovnic prejel 50,5 odstotka glasov, Biden pa 48,3. V Severni Karolini, kjer so doslej prav tako prešteli 94 odstotkov glasovnic, pa je Trump dobil 50,1 odstotka glasov, Biden pa 48,7 odstotka.

Še vedno štejejo glasovnice tudi na Aljaski, kjer so se volišča zaprla kot zadnja v ZDA. Doslej so jih prešteli 45 odstotkov, trije elektorski glasovi iz te države pa se obetajo Trumpu, ki premočno vodi s skoraj 63 odstotki glasov.

Glede na projekcijo agencije AP je Biden zaenkrat zbral 238 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zmago je sicer potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Na razglasitev zmagovalca bo treba počakati še nekaj dni

Na izide volitev bo najverjetneje treba počakati še nekaj dni, saj je treba marsikje počakati še na glasove, oddane po pošti. V zveznih državah za štetje glasovnic po pošti veljajo različna pravila. Po pošti naj bi sicer bolj glasovali volivci demokratov, medtem ko tisti, ki volijo republikance, običajno raje pridejo na volišča.

V Pensilvaniji morajo prešteti še na stotisoče glasovnic po pošti. V večini okrožij bodo upoštevali vse glasovnice z najkasnejšim datumom na žigu 3. novembra, ki bodo prispele do petka, vse glasovnice pa morajo prešteti najkasneje do 23 novembra.

V Michiganu so glasovnice, ki so prispele po pošti, začeli šteti malo pred zaprtjem volišč. Kot je za ameriško televizijo CNN pojasnila Jocelyn Benson, v tej zvezni državi pristojna za volitve, bi bili izidi v tej državi lahko znani drevi ali najkasneje v četrtek po krajevnem času. Do četrtka bi se lahko štetje glasovnic zavleklo tudi v Georgii.

V Wisconsinu je razplet pričakovati prej. Demokratski guverner Tony Evers je pred volitvami napovedal, da bodo izidi znani danes.

Je pa zamude pričakovati v Severni Karolini, kjer naj bi upoštevali vse pravočasno oddane glasovnice, ki bodo po pošti prispele do 12. novembra. Možno je sicer, da tiste, ki bodo prispele proti koncu tega roka, ne bodo več odločilne za razplet tokratne predsedniške tekme. V Nevadi pa bodo upoštevali vse glasovnice, oddane najkasneje 3. novembra, ki bodo prispele do 10. novembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .11. 2020 ob  18: 16
škoda denarja za volitve, bi vprašali jansho in takoj imeli zmagovalca