PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE: Najboljša služba na svetu!

Slovenija

Pred leti so se tam doli usedli za mizo in skovali načrt, kako bodo ustvarili najboljšo službo na svetu. Saj se spomnite - tropski otok, rajske plaže, dobra plača. Spisek obveznosti: poleg ležanja na plaži, kopanja in okusne hrane - narediti par fotografij na teden in napisati blog. Gospe in gospodje z avstralske turistične zveze bi, v to sem prepričan, po ogledu soočenj in spremljanju predsedniške kampanje soglasno vrgli idejo v koš. Ker najboljša služba na svetu je samo ena. Predsednik Republike Slovenije. 

Dobra plača, okrog 70 ljudi, ki naredijo vse namesto tebe, potuješ zastonj po svetu, ves čas v službi lahko uporabljaš socialna omrežja, predvsem Instagram - torej ti ni treba pisati niti bloga - enkrat na teden narediš kak sprejem, kjer prebereš govor, ki so ga napisali drugi, in nobene odgovornosti. Tako ja, nobene odgovornosti. Ker itak ne moreš narediti in spremeniti ničesar. Ali ni to najboljša služba na svetu? Meni se zdi že tako. 

To je, dame in gospodje, funkcija predsednika Slovenije, ki vam jo servirajo mediji v tej kampanji in vam tako hote ali nehote ponujajo na pladnju le eno izbiro - Boruta Pahorja. On pa izmučen po dolgem in počez, zvečer, ko so na vrsti soočenja - ker kdo ne bi bil, po tem ko vsak dan prehodiš 40 kilometrov - ponuja točno to. Nobene odgovornosti, nobene vsebine, ničesar. Razen zagorelega obraza in občasnega nasmeška. Nič se ne da spremeniti, nič se ne da narediti. Borut Pahor je stari politični maček, ki je skozi dal kar nekaj kampanj. In zelo dobro ve, da mu je najboljša možnost za zmago, poleg terena, kjer uspešno zabava upokojenke po Sloveniji, da čim manj govori in čim manj pove. Ker vsebine Pahor nima. Pahor je sam po sebi vsebina. 

Na to finto, s katero strateško “ubija” kampanjo, so padli praktično vsi kandidati, razen enega. V podzavesti volivk in volivcev je mantra, ki pravi, da predsednik nima nobenih pooblastil, posledično tudi odgovornosti ne. In kaj nam Pahor ponuja? 

Je pa država resna zadeva. Za državo, katere predsednika ali predsednico zdaj iščemo, so umirali ljudje, ne pozabimo tega. 

Dajmo se vprašati, s čim si je pravzaprav Pahor prislužil še pet let najboljše službe na svetu? Z mandatom najslabšega predsednika vlade? 

Enostavno ni res, da je prva funkcija v državi impotentna do te mere, kot vam jo predstavljajo Pahor in servilni mediji. Če je tako, potem jo ukinimo.

Ali pa še boljše, naredimo po zgledu Avstralcev -  poiščimo novega predsednika ali predsednico z viralno akcijo na spletu in socialnih omrežjih. Slovenija bi bila na vseh svetovnih medijih novica dneva, iskanje kandidata ali kandidatke za najboljšo službo na svetu pa bi prineslo toliko reklame, ki je sicer ne moreš plačati, da bi turizem pri nas zacvetel. In končno bi to našo Slovaško postavili na svetovni zemljevid. 

Izbira je na koncu enostavna. Ali bomo kolektivno padli na Pahorjevo finto ali pa bomo državo - ki jo nedvomno predstavlja predsednik - začeli jemati resno. Ta teden, ko se bodo vrstila soočenja, prisluhnite, kdo vam v resnici kaj ponuja. Kdo je tisti, ki želi spremeniti stvari, aktivno vplivati na politiko, kdo je tisti, ki ponuja vsebino in predvsem, kdo je tisti, ki bo funkciji predsednika dodal odgovornost. Ne iščemo kandidata za miss ali mistra sveta, iščemo predsednika države. To je resna zadeva. 

Deli novico: