PREDSEDNIK NATOVEGA VOJAŠKEGA ODBORA NA OBISKU: O čem bodo govorili s predsednico države, premierom in obrambnim ministrom?

Slovenija

Slovenijo bo danes obiskal predsednik vojaškega odbora zveze Nato, admiral Rob Bauer, ki ga bo na ministrstvu za obrambo v Ljubljani gostil načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Robert Glavaš. Med drugim bosta govorila o trenutnih varnostnih razmerah v Evropi s poudarkom na Zahodnem Balkanu in o razvoju Slovenske vojske.

Admiral Bauer se bo sestal tudi s predsednico države Natašo Pirc Musar, predsednikom vlade Robertom Golobom, obrambnim ministrom Marjanom Šarcem ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Poleg tega si bo z delegacijo na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ogledal tudi mednarodno vojaško vajo Lipicanec.

Z Glavašem bosta glede na napoved obrambnega ministrstva razpravljala o varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu, razvoju Slovenske vojske in investicijah vanjo ter prispevku Slovenije na področju zagotavljanja varnosti v okviru Nata.

Prav krepitev obrambnih izdatkov je bila ena glavnih tem sredine razprave obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Slovenija namerava v skladu z decembra lani predstavljeno resolucijo o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 dvigniti obrambni proračuna na dva odstotka BDP do leta 2030.

Slovenija je tudi že dlje časa zavezana pomoči državam Zahodnega Balkana v procesu evroatlantske perspektive in prizadevanjem za varnost v regiji, na kar je junija lani na vrhu Nata v Madridu opozoril tudi premier Golob.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija