PREDSEDNIK KOSOVA OBTOŽEN VOJNIH ZLOČINOV: Odgovoren za smrt več kot 100 oseb? (VIDEO)

Svet

Predsednik Kosova Hashim Thaci je danes potrdil, da je posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu potrdilo obtožnico proti njemu zaradi vojnih zločinov med konfliktom na Kosovu v letih 1998-1999. Hkrati je tudi odstopil s položaja predsednika.

Na novinarski konferenci v Prištini je povedal, da je bil "pred nekaj trenutki" uradno obveščen, da je sodnik posebnega sodišča potrdil obtožnico proti njemu. Povedal je tudi, da bo v Haag šel prostovoljno in da bo sodeloval s sodiščem, poročajo tuje tiskovne agencije. Sporočil je tudi, da odstopa s položaja predsednika, odločitev pa utemeljil s tem, da pred sodišče ne želi stopiti kot predsednik. "Da bi zaščitil integriteto Kosova, ob spoštovanju prijateljstva z mednarodno skupnostjo, odstopam s položaja predsednika. Zelo sem ponosen na odgovornost, ki jo imam," je dejal. Vse politične sile v državi je pozval, naj ne poglabljajo institucionalne krize in naj ohranijo umirjenost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ocenil je, da je obtožnica proti njemu in njegovim soborcem majhna cena, ki jo morajo plačati za svobodo svoje države. "Ponosen sem, ker smo se z mednarodno skupnostjo in našimi zavezniki borili proti genocidu, proti Miloševiću in izborili svojo svobodo," je dejal, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Konferencë për media (Drejtpërdrejt)

Konferencë për media (Drejtpërdrejt)

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, November 5, 2020

52-letni Thaci, ki je v središču političnega življenja na Kosovu že desetletja, je bil prvi premier Kosova po njegovi osamosvojitvi leta 2008, pa tudi zunanji minister, predsednik pa je od leta 2016. Že doslej je vztrajal, da je nedolžen.

Novinarsko konferenco je sklical kmalu potem, ko je njegov najtesnejši zaveznik in vodja njegove Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli danes sporočil, da je bil v sredo obveščen, da je obtožen in da bo odšel v Haag, da odgovori na obtožbe. Po poročanju Tanjuga sta oba že na sedežu Eulexa v Prištini, od koder ju bodo prepeljali v Haag.

Glede na obtožnico, ki jo je objavilo tožilstvo sodišča junija, Thacija in še devet drugih, med njimi Veselija, v desetih točkah bremenijo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja. Po navedbah tožilstva so odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Žrtve so bili kosovski Albanci, tudi politični nasprotniki, Srbi, Romi in osebe drugih narodnosti.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Obtožnico za Thacija in Veselija je torej sedaj potrdilo tudi sodišče, a njuna vsebina še ni znana in tako ni jasno, katere točke obtožnice je sodišče potrdilo, izpostavljajo tuje tiskovne agencije. Odstop Thacija pomeni, da bo začasno položaj predsednika države opravljala predsednica parlamenta Vjosa Osmani, dokler poslanci ne bodo dosegli soglasja o novem predsedniku. Iz urada kosovskega premierja Avdullaha Hotija so danes sporočili, da se je "Osvobodilna vojska Kosova (OVK) borila za osvoboditev naše države" in da nihče ne more soditi o njihovem boju za svobodo.

Thaci in Veseli, ki je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika Osvobodilne vojske Kosova, ki se je v času konflikta v letih 1998-1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova. Zveza Nato se je za letalske napade odločila po neuspelih poskusih mednarodne skupnosti, da bi s pogajanji prepričala Miloševićev režim k prenehanju nasilja srbskih sil nad kosovskimi Albanci, katerih zahteve po neodvisnosti so bile vse večje.

Posebno sodišče so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK med in po kosovskem konfliktu. Obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je sicer delo končalo decembra 2017. Delovanje sodišča financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema. Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem OVK očitajo hude vojne zločine, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z organi. Priština je na ustanovitev sodišča pristala ob pritisku ZDA in EU. Od leta 2018 je sodišče zaslišalo več kot 250 nekdanjih pripadnikov OVK.

Posebno sodišče v Haagu je doslej potrdilo pet obtožnic. Pred danes objavljenima so potrdili tudi obtožnico proti nekdanjemu poveljniku OVK Salihu Mustafi, ki je med drugim obtožen zaradi mučenje najmanj šestih oseb in enega umor v zaporu OVK. Pred sodiščem se je izrekel za nedolžnega.

Obtožnico so potrdili tudi za nekdanjega tiskovnega predstavnika OVK in bivšega predsednika kosovskega parlamenta Jakupa Krasniqija, ki je po sredini aretaciji v Prištini že v priporu v Haagu. Potrdili so jo tudi za vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke, nacionalistične stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) Rexhepa Selimija, ki je danes odpotoval v Haag.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .11. 2020 ob  07: 49
kaj je nepreklicno odstopiljQuery112302719754880673928_1604645278026