PREDSEDNIK BI POMILOSTIL STAREJŠE BOLEHNE ZAPORNIKE: Kozlovičeva opozarja, da je potrebno dobro preučiti težo njihovih kaznivih dejanj

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor ob prihajajoči 30. obletnici samostojne države razmišlja o skupinski pomilostitvi starejših bolehnih zapornikov, poroča časnik Dnevnik. Ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič je tako že zaprosil za podatek, koliko obsojencev je trenutno na dolgotrajnejši prekinitvi kazni zapora iz zdravstvenih razlogov.

Borut Pahor

Kot poroča Dnevnik, je predsednik republike Kozlovičevo obenem zaprosil za razmislek, ali bi bilo mogoče za bolehne obsojence sprožiti postopek za pomilostitev po uradni dolžnosti. Začetek tega postopka je namreč v pristojnosti ministrice, so navedli.

Pahor meni, da je prihajajoče obeleževanje 30-letnice samostojnosti in neodvisnosti odlična priložnost za tak razmislek in morebitno odločitev za to, so v uradu predsednika republike pojasnili za Dnevnik.

Lilijana Kozlovič

Kozlovičeva pri tem Pahorjevemu predlogu sicer ne nasprotuje, a opozarja, da naj bi bilo med starejšimi in bolehnimi zaporniki precej takšnih, ki prestajajo daljše zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter zoper spolno nedotakljivost. Pravosodno ministrstvo je tako naklonjeno predsednikovi ideji, a ob predpostavki, da se pri posamezniku skrbno preuči in upošteva težo kaznivega dejanja in druge relevantne okoliščine, če se na primer obtoženec lahko vrne v primerno socialno okolje, so za Dnevnik pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu so obenem pojasnili, da je institut pomilostitve namenjen posameznim obsojencem, a je teh seveda lahko tudi več. Zakonodaja sicer pozna tudi postopek množične pomilostitve, amnestije, ki pa jo mora sprejeti državni zbor v obliki zakona. Ministrica za pravosodje v tem pogledu nima posebnih pooblastil, je pa članica vlade, ki lahko zakone predlaga. Z zakonom lahko poslanci nato določijo, katere skupine zapornikov bodo izpustili na prostost, navaja Dnevnik.

Fotografija je simbolična.

Aktualni predsednik Borut Pahor je sicer med vsemi dosedanji šefi države glede pomilostitev najbolj zadržan. Po podatkih Dnevnika je doslej ugodil šestim prošnjam za pomilostitev. Med njimi je na številne kritike naletela pomilostitev lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ki je na začetku sojenja v zadevi Istrabenz priznal krivdo in dobil pogojno zaporno kazen.

Tarča kritik pa je bil Pahor tudi zaradi svoje odločitve v letu 2013, da ne ugodi prošnji za pomilostitev zdravnice Nade Cesarec, ki je bila obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zaradi te odločitve je tedaj komisijo za pomilostitve pri predsedniku republike zapustila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.

Danilo Türk se je za pomilostitev odločil v 19 primerih, Janez Drnovšek pa je v svojem mandatu pomilostil 99 ljudi. Največ obsojencev je pomilostil prvi predsednik Milan Kučan, ki je bil na čelu države dva mandata. V tem času je pomilostil 200 obsojencev, še piše Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  25 .11. 2020 ob  20: 41
1. preverit denarnice in denarnice sorodnikov tebogih kaznjencev, ker če so denarnice polne je ku... z doktorskimi izvidi, če pa so prazne, ajde recimo