PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE: Amaterski poskus "grožnje" AstraZeneci, ki je Evropo pustila na cedilu

Svet

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kritična do farmacevtskega podjetja AstraZeneca, ki je uresničilo manj kot desetino dogovorjene dobave EU v prvem četrtletju. Podjetje bo moralo okrepiti prizadevanja, sicer nedavna blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo ne bo zadnja, je opozorila v pogovoru s skupino medijev.

Von der Leynova je spomnila na bistvo januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv - če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. Minuli konec tedna so v okviru tega mehanizma prvič ustavili izvoz: Italija je blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo.

Predsednica komisije je poudarila, da je od začetka podpirala Italijo pri odločitvi, da ustavi izvoz cepiva AstraZenece v Avstralijo, saj je podjetje EU dobavilo manj kot desetino količine cepiv, ki je bila dogovorjena po pogodbi za prvo četrtletje.

Ursula von der Leyen

Ta odločitev je bila soglasna in pričakujemo, da bo AstraZeneca okrepila prizadevanja, da dobavi več in da nadoknadi zamujeno. Od tega bo odvisen odgovor na vprašanje, ali bo izvoz v prihodnje potekal nemoteno ali ne, je poudarila predsednica v pogovoru s skupino bruseljskih novinarjev, tudi STA.

Blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tako ni bil enkraten primer. Kako bo naprej, je odvisno od podjetja. Ne gre za države, gre za to, ali podjetje izpolnjuje obveznosti do unije. "Če spoštujejo pogodbo, so vrata za izvoz odprta," je ponazorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija