PREDNOSTI ODRAŠČANJA S HIŠNIM LJUBLJENČKOM: Manj bolezni in alergij

Trendi

Skrb za psa lahko otrokom pomaga, da ostanejo aktivni. Otroci, ki imajo pse, so fizično aktivni 11 minut na dan več kot njihovi vrstniki, ki jih nimajo. Katere so še prednosti odraščanja s hišnim ljubljenčkom?

Hišni ljubljenčki lahko pomagajo zmanjšati stres otrok

Čeprav pes/mačka morda ne pomaga otroku na enak način kot mu pomaga na primer pogovor z odraslo osebo, lahko kosmatinec še vedno pripomore k ublažitvi tesnobe. Psi in mačke so lahko odličen vir tolažbe za otroke, ko se ti soočajo z različnimi izzivi. Kadar koli so otroci žalostni, jezni ali prestrašeni, jim lahko hišni ljubljenčki zagotovijo zvesto druženje in ljubkovanje. Raziskave so namreč pokazale, da ljubkovanje lajša stres in pomaga ljudem pri sprostitvi.

Skrb za hišnega ljubljenčka otroke uči odgovornosti in empatije

Pomoč pri skrbi za družinskega ljubljenčka je eden od načinov, kako se otroci naučijo odgovornosti. Hranjenje, sprehod in sodelovanje v igri s hišnimi ljubljenčki dajejo otrokom prvi vpogled v odgovornost in obveznosti. Prav tako se naučijo empatije, saj z odgovorno skrbjo za hišne ljubljenčke razvijejo boljši občutek lastne vrednosti.

Branje hišnim ljubljenčkom lahko izboljša branje otrok

Pokazalo se je, da branje psom ali mačkom izboljša otrokovo splošno bralno sposobnost in samozavest. Otroci medtem, ko berejo s hišnim ljubljenčkom, kažejo večje zanimanje za branje.

Skrb za hišnega ljubljenčka spodbudi telesno aktivnost otrok

Skrb za psa lahko otrokom pomaga, da ostanejo aktivni. Otroci, ki imajo psa, so telesno aktivni 11 minut na dan več kot njihovi vrstniki, ki nimajo štirinožnih prijateljev. Vsakodnevni sprehodi, tek in igra dajejo otrokom možnost, da gredo ven in se gibajo.

Druženje otrok in hišnih ljubljenčkov lahko izboljša imunski sistem otrok

Splošna izpostavljenost majhnih otrok nekaterim hišnim bakterijam je lahko koristna za njihov imunski sistem. Študije kažejo, da dojenčki, vzgojeni v tesnem stiku s hišnim ljubljenčkom, v prvem letu življenja manj pogosto zbolijo, kar pomeni manj obiskov v zdravniški ordinaciji. Raziskave so pokazale tudi, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, manjše tveganje za alergije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija