Predlog zakona o igrah na srečo je slab

Goriška

Na predlog poslanca SD Mirka Brulca so se v Novi Gorici na sestanku o predlogu novega zakona o igrah na srečo sešli goriški župani. K osnutku zakona imajo veliko pripomb, zato želijo še v času javne razprave povabiti predstavnike finančnega ministrstva na Goriško, da bi jih seznanili s svojimi predlogi.


Brulc je po sestanku povedal, da je predlog zakona slab, zato bo poskušal s svojimi poslanskimi kolegi zaustaviti njegovo sprejemanje. Goriški župani so menili, da bi bila prodaja državnega deleža v največji igralniški družbi v Sloveniji, v novogoriškem Hitu, trenutno slaba, saj je njena vrednost nizka. Zavedajo se tudi, da brez dokapitalizacije ne bo preživela, zato bodo predlagali, naj se lastniški delež države prenese na občine.

"Tako bomo lažje in zagotovo boljše nadzorovali dogajanje v podjetju. Občine denarja nimamo, vendar vemo, kaj je za podjetje dobro in kaj ne, saj je slišati marsikatere informacije o tem, da bi Hit rada prevzela njegova neposredna konkurenca. Poleg tega bi v družbi lažje delali, saj na poslovanje ne bi imela več nobenega vpliva ne država in ne politika," je po sestanku povedal župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik.

Lokalne skupnosti se prav tako ne strinjajo s predlaganimi koncesijami, ki so s petletnim rokom absolutno prekratke in ob večjih vlaganjih v tej panogi nerealne. Prav tako se ne strinjajo s predlogom o delitvi koncesnin in zaokroženih igralniških območjih.