PREDEN SI IZREČETA VEČNI DA: Usodna vprašanja, ki si jih je pametno zastaviti pred poroko

Trendi

Pomanjkanje kompatibilnosti in komunikacije sta najpogostejša razloga, da se ljudje ločijo. Ljudje, ki želijo skleniti zakon, bi morali vsekakor postaviti svoja pričakovanja in zgodovino na mizo, preden rečejo: "Da, vzamem te za moža/ženo." To so stvari, o katerih se pari pogosto pozabijo pogovoriti, preden se poročijo.

1. Kako se bova odločala o financah?

Pomembno je, da načrtujeta, kako bosta ravnala z denarjem, ki ga bosta zaslužila. Vsak bo verjetno moral poleg skupnega računa, na katerega bosta kot zakonca mesečno nakazovala denar, imeti svoj oseben račun. Pogovorita in dogovorita se o znesku, ki je potreben za pokritje mesečnih stroškov. Pomembno je tudi, da se zmenita, kdaj bosta uporabila denar iz vajinih skupnih financ.

2. Kakšni so najini finančni dolgovi?

Pogovor o dejanskem znesku dolgov vama lahko pomaga, da vnaprej načrtujeta, kako se bosta z njimi spopadla. Vsaka oseba bi se počutila izdano, če bi šele po poroki izvedela za dolgove svoje žene oziroma svojega moža. Poleg tega bi to lahko resnično vplivalo na zaupanje v osebo, ki je prikrila svoje dolgove.

3. Kako bova varčevala za upokojitev?

Nekega dne se morajo vsi upokojiti. Biti poročena pa pomeni, da morata eden drugega vključiti v svoje upokojitvene načrte. Načrtovati bi morala vsaj za dve osebi in vključiti možne zdravstvene stroške, če bi kdo od vaju zbolel.

4. Ali nameravava imeti otroke?

Vsi, ki se želijo poročiti, si ne želijo imeti otrok. In četudi si oba zakonca želita otrok, se lahko pogovorita o drugih stvareh, na primer o načinu vzgoje, o tem, kaj bi storila, če bi otroci imeli težave, kako bi se odzvala, če bi odraščali drugače, kot sta pričakovala …

5. Kaj bova storila, če ne bova mogla imeti otroka/otrok po naravni poti?

Za nekatere ljudi je imeti otroke nujnost. Če torej par iz nekega razloga ne more imeti svojih otrok, ampak si želi imeti otroke, bi moral razmisliti, kaj v tem primeru storiti. Lahko se odločita, da bosta posvojila otroka, dobila nadomestno mamo, se odločila za umetno oploditev, se ločila in se poročila s kom drugim …

6. Kako si bova razdelila vsakdanja rutinska in gospodinjska opravila?

O vsakdanjih rutinskih in gospodinjskih opravilih se morda zdi nepomembno pogovarjati, vendar bi lahko bili povod za velik spor. To je zato, ker se človek lahko počuti preobremenjenega, če sam opravlja vsa takšna opravila. Da bi zagotovila mir v hiši, bi bilo bolje, da se o tem vnaprej pogovorita in dogovorita.

7. Kakšen je najin pogled na varanje?

Morda si mislimo, da obstaja splošno razumevanje o tem, kaj točno varanje pomeni, toda izraz lahko različnim ljudem pomeni različne stvari. Na primer, ena oseba lahko misli, da je poljubljanje varanje, druga pa, da je že samo srečanje z bivšim partnerjem/partnerko nesprejemljivo. Obstajajo tudi ljudje, ki menijo, da je zaljubljenost v neko drugo osebo varanje. Da bi se izognila kasnejšim nesporazumom, bi se morala o tem vnaprej pogovoriti.

8. Kakšne so najine sanje in načrti za prihodnost?

Kje se vidita čez 5 ali 30 let? To se morda sliši kot vprašanje za intervju, toda pričakovanja ene osebe se morda ne ujemajo s predstavami druge osebe o tem, kaj pomeni biti srečno poročen. Zastavljanje tega vprašanja vama lahko pomaga, da si lažje predstavljata, kakšno bo vajino skupno življenje.

9. Kaj nama gre na živce?

Vsak ima nekaj, kar ga moti in pametno je, da si povesta, kaj to je, da bo skupno življenje znosno. Na primer, ena oseba bo morda želela imeti popoln red, medtem ko se bo druga oseba počutila bolj sproščeno v bolj kaotičnem okolju. Če se o teh stvareh razpravlja dovolj zgodaj, je možnost dosega kompromisa večja.

10. Kako nameravava skrbeti za starše?

Starši se bodo postarali in morda celo zboleli, kar pomeni, da bo za njih morda treba poskrbeti. Odločitve, na primer, ali želita živeti z njimi ali ne, kdo bo zanje skrbel, koliko denarja in časa bosta namenili za njihovo oskrbo … je dobro vključiti na seznam stvari, ki jih mora par razmisliti, preden se poroči.

11. Kakšna je najina osebna zgodovina fizičnega in duševnega zdravja?

Biti biološko združljiva je bistvenega pomena, še posebej če oba želita imeti otroke. Zato je dobro, da sta oba iskrena glede osebne zgodovine fizičnega in duševnega zdravja, vključno z zgodovino svojih družin. Na ta način se lahko lažje pripravita na skupno prihodnost.

12. Kje si želiva živeti?

Ali se bosta naselila na podeželju ali v mestu, lahko močno vpliva na vajino življenje. Do nezadovoljstva bi lahko prišlo tudi, če bi eden od zakoncev želel živeti v stanovanju, drugi pa sanja, da bi živel v hiši z verando. Prepiri bi lahko izbruhnili, če nekdo pričakuje, da bo živel v bližini svojih prijateljev ali družine, medtem ko si drugi tega ne želi.

13. Koliko časa želiva preživeti skupaj?

Čeprav poroka običajno pomeni skupno življenje, ne pomeni, da morata kot par preživeti skupaj 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Še vedno sta posameznika s svojimi potrebami. Včasih si bosta morala dati prostor in si vzeti čas zase. Nekateri ljudje si morda želijo več prostora kot drugi, zato je pomembno vedeti, kaj pričakujeta drug od drugega, preden se poročita.

14. Kaj želiva, da se zgodi z najinim telesom, ko umreva?

To je morda pogovor o eni izmed najtežjih življenjskih tem, vendar se je pomembno o tem pogovoriti. Ljudje si običajno želijo, da se jih po smrti pokoplje ali upepeli. In vsak ima lahko drugačno mnenje o tem, kaj želi, da drugi naredijo, če je priklopljen na aparate, ki ga ohranjajo pri življenju …

15. Kakšna so najina pričakovanja glede družabnega življenja?

Po poroki naj bi se ljudje na določenih prireditvah pojavili skupaj. Toda včasih se celo poročeni ljudje želijo družiti s prijatelji, ne da bi bili tam prisotni njihovi zakonski partnerji/partnerke. Zato se morda splača pogovoriti o družabnih dogodkih, ki se jih nameravata udeležiti skupaj, o tistih, ki se jih ne nameravata udeležiti skupaj, o tem, koga bi po vajinem mnenju morala spoznati, ko se poročita …

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija