PREDČASNO ZADIŠALO PO POMLADI: Termometri 'ponoreli', temperature nadpovprečno visoke!

Slovenija

Čeprav je do koledarske pomladi še mesec dni, je ob visokih temperaturah v zraku že občutek, da smo zakorakali v pomlad. V nedeljo smo po podatkih Agencije RS za okolje zabeležili eno najbolj sončnih in najtoplejših februarskih nedelj. Izračuni večine svetovnih meteoroloških centrov kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja.Potem ko so v nedeljo v Ilirski Bistrici izmerili 20 stopinj Celzija, so temperature Sloveniji včeraj segale do 18 stopinj. Ponoči se ozračje sicer ohladi pod ledišče, a se čez dan zaradi sonca precej ogreje. Zaradi območja visokega zračnega tlaka bo tako še nekaj dni.

Kot je za STA napovedal meteorolog Brane Gregorčič, v tem tednu "še vedno pričakujemo nadpovprečno visoke temperature," ki pa bodo "za kakšno stopinjo ali dve nižje" od nedeljskih ali ponedeljkovih, ko se je živo srebro marsikje povzpelo nad 15 stopinj Celzija. "Razmeroma toplo in suho vreme se bo nadaljevalo do konca letošnjega februarja," je dodal.

Letošnji februar je po njegovih besedah glede vremenskih značilnosti precej drugačen od lanskega, ko smo imeli pravo zimo s podpovprečnimi temperaturami in kar precej debelo snežno odejo. "Je bil pa lanski januar na nek način podoben letošnjemu februarju, torej topel in dokaj suh," je dodal. Napovedi za pomlad sicer niso zanesljive, izračuni večine svetovnih centrov pa kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja, je še dejal Gregorčič.

Ker smo v območju, kjer so prodori hladnega zraka možni tudi marca in aprila, izjemoma celo v maju, možnost sneženja ostaja, ga je pa nemogoče napovedati za mesec ali dva vnaprej. Nekaj let nazaj je snežilo 27. aprila, najbolj pozno sneženje pa smo zabeležili v drugi polovici maja leta 1969. Izjemno toplo je bilo tudi na včerajšnji dan leta 1950, ko so na Vipavskem in Krasu namerili izjemno visoke temperature. V Ajdovščini se je ogrelo do 24 stopinj, na Kozini pa na 22 stopinj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija