PREDAJA PISMA GLEDE ARBITRAŽE: Evropska komisija ima tri mesece časa

Slovenija

Slovenija je danes Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Slovenski veleposlanik pri EU Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola, so sporočili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU.

V Evropski komisiji so potrdili, da so danes prejeli pismo Slovenije v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, in sporočili, da ga bodo preučili. To je pravni spor med članicama na podlagi člena 259 pogodbe EU, so dejali in ponovili, da je komisija pripravljena posredovati.

Vsebina pisma za zdaj ostaja zaupne narave. Po doslej razkritih informacijah naj bi pismo vsebovalo povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami presegalo sto strani.

Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško in prevzela zadeve v svoje roke. Sicer bo Slovenija s postopki nadaljevala sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je v sredo povedal Cerar.

Pričakovanja slovenske strani skromna

Pričakovanja slovenske strani so skromna, saj prevladuje prepričanje, da se je komisija doslej izmikala vlogi varuhinje pogodb, kar je tudi temeljni razlog za današnje pismo, ki da ne more biti presenečenje za nikogar. Glede na dosedanje ravnanje komisije ni zelo verjetno, da bo v prihodnjih treh mesecih podala mnenje, ocenjujejo slovenski viri.

Deli novico:

Nič ne bo |  16 .03. 2018 ob  11: 25
-2
Glede na prakso EUja ki smo jo videli pri obravnavi vprašanja Šanija - Catalonia bo odgovor da naj to težavo državi rešita sami po mirni poti. V praksi to pomeni da ne bo nič in greganje okoli ribičev in posameznih rib se bo nadaljevalo.
@ |  16 .03. 2018 ob  11: 23
-1
Sam srat znate..boste vidli kako bodo jokali turistični delavci zaradi tega in na tej strani ter drugi strani...vazno da je rekel predsednik eu parlamenta da je"moznost" spopada...premalo bo nizozemskih nemskih avstrijskih turistov...e zato ga bisksate obe strani ZATO!
rnb@ja ja |  16 .03. 2018 ob  10: 31
Seveda da serjemo to je zdravo,ti pa verjetno imaš zamašeno rit,zato raje sihe slive jej
Ja ja |  16 .03. 2018 ob  09: 47
-3
Seveda zaprite mejo..najbrz zivis v jami...50let ni bilo mejo oziroma je sploh ni bilo..itak da se kregata ker meje ni nikoli bilo...serete vsi po vrsti
rnb |  16 .03. 2018 ob  08: 36
Čim več kolon za vstop na hrvaško ali zapret meje to bi bilo bolje
samo svoj |  16 .03. 2018 ob  08: 34
Nevem sploh kaj iščeš v sloveniji,ko toliko navijaš za hrvate je najbolje da greš tam od koder izhajaš,ker take.kot si ti samo.za vrat prijet in stisnit koliko se.le da
Alora |  16 .03. 2018 ob  08: 32
Ma kaj kdo od politikov(slo-hr) razmišlja kaj o poletni sezoni...a dela kdo na tem da ne bo potrebno cakati 5ur za vstop v istro...ja guzva zna bit tudi do italjanske meje...