PREDAJA KLJUČEV: V Izoli je nov dom dobilo najmanj 53 občanov

Izola

S simbolno predajo ključev novim najemnikom so v izolski občini včeraj popoldne sklenili projekt oddaje v najem skupno 27 neprofitnih stanovanj, katerih skupna vrednost znaša 2,5 milijona evrov. Župan Igor Kolenc ob tem računa, da bodo še v tem letu uspeli dodeliti še tri do pet tovrstnih stanovanj.

Občina Izola je maja lani objavila javni razpis za oddajo najmanj 24 neprofitnih stanovanj, na katerega je prispelo 285 vlog. Od objave razpisa pa do danes je občina pridobila in uredila še tri dodatna stanovanja in tako oddaja skupaj 27 neprofitnih stanovanj. Stanovanjska komisija je konec decembra potrdila prednostni listi, ki veljata eno leto od objave, januarja pa so z najemniki sklenili tudi najemne pogodbe. V tem sklopu je občina med drugim rekonstruirala večstanovanjski objekt na Smrekarjevi ulici in v njem uredila štiri stanovanjske enote. Rekonstrukcijska dela v vrednosti 200.000 evrov je izvedlo podjetje Geoit.

Nov dom je tako z začetkom letošnjega leta v Izoli dobilo najmanj 53 občanov. Stanovanja v velikosti od 25 do 70 kvadratnih metrov se nahajajo na različnih lokacijah: 18 jih je v mestnem jedru, osem v Livadah in eno v Jagodju. Neprofitna najemnina za stanovanja se giblje od 54 in 220 evrov mesečno.

Župan je ob slovesni predaji ključev stanovanj upravičencem izrazil zadovoljstvo, da so uspeli zaključiti nekaj let trajajočo zgodbo. Pri tem je bilo treba spremeniti občinske odloke, s čimer so zagotovili, da so do stanovanj lahko prišli domačini in mladi, pomembno pa je bilo tudi načrtno delo pri pripravi stanovanjskega fonda.

Kot je pojasnil Kolenc, gre za dolgotrajne postopke, ki so za ljudi tudi zelo obremenjujoči, zato niso želeli objaviti razpisa in ponuditi le par stanovanj, pač pa so stremeli za pridobitvijo neke kritične mase stanovanj. "Uspelo nam jih je urediti 27 in predvidevamo, da bomo lahko dodelili še tri do pet stanovanj," je dodal.

Deli novico: