PRED ZAČETKOM MATURE: To so posebni ukrepi in pogoji opravljanja izpitov (VIDEO)

Slovenija

V soboto se s pisnim izpitom iz angleščine začenja spomladanski rok mature. Na opravljanje mature je letos prvič prijavljenih 15.567 dijakov. Zaradi epidemije novega koronavirusa bo letos izvedba splošne in poklicne mature nekoliko prilagojena, je na vladni novinarski konferenci izpostavil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Med 15.567 dijaki, ki bodo letos maturo opravljali prvič v celoti, je po besedah Zupanca 6078 splošnih maturantov in 9489 maturantov poklicne mature. Med vsemi maturanti je 1989 srednješolcev, ki poleg poklicne mature opravljajo še peti predmet oziroma posamezni predmet splošne mature.

Matura se bo v ponedeljek nadaljevala z esejem iz materinščine - slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine, ki bi ga sicer morali maturanti po prvotnem načrtu pisati 5. maja. Na isti dan se bodo po odmoru lotili še druge pisne pole, kot je bilo predvideno že pred epidemijo, je povzel Zupanc.

Prilagoditve pri ustnih izpitih

Pisni izpit iz matematike bo 6. junija, pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov poklicne mature bodo na vrsti 11. junija, množica pisnih izpitov iz predmetov splošne mature in nekaterih predmetov poklicne mature pa v obdobju od 2. do vključno 17. junija. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti na obeh maturah bodo potekali od 15. do 23. junija.

Prilagoditev so predvideli pri ustnih izpitih: zaradi morebitne nezadostne predelave določene snovi v času koronavirusa bo imel učitelj pravico, da po izžrebanem vprašanju, ki se bo navezovalo na to snov, vprašanje spremeni, je povzel Zupanc.

Zupanc je spomnil, da bo možnost opravljanja mature poleg več kot 15.500 dijakom omogočena še več kot 1600 drugim kandidatom, ki denimo maturo opravljajo ponovno zaradi neopravljenega izpita ali pa izboljšujejo ocene.

Odjavljenih manj kot 10 kandidatov

Zaradi epidemije je bilo potrebnih tudi nekaj vsebinskih prilagoditev mature. V praktične dele izpitov so posegli tako, da so šolam dovolili podaljšanje roka za oddajo gradiv do 4. maja. "Prve analize teh praktičnih delov že kažejo, da rezultati niso nič slabši kot v preteklih letih, izkazuje se celo, da so malenkost boljši," je navedel Zupanc.

Poleg tega so se maturanti lahko odjavili od opravljanja mature v spomladanskem roku. V tem primeru preidejo na opravljanje jesenskega roka mature, tisti, ki se bodo prijavljali na fakultete z omejitvami vpisa, pa bodo imeli priznano opravljanje mature za nazaj. A takšnih je letos po navedbah Zupanca manj kot 10.

Tudi pri maturi bodo morali v šolah upoštevati nekaj higienskih ukrepov. Zbiranja dijakov v šolah in pri oglasni deski ne bo, ampak so oz. še bodo šole kandidate na drug način obvestile, v kateri učilnici bodo opravljali maturitetni preizkus. Obvezno bo razkuževanje in umivanje rok, nošenje maske med gibanjem po šoli.

V učilnicah bo praviloma po 15 kandidatov, med njimi bo moralo biti več kot 1,5 metra razdalje, "rizični" kandidati pa bodo maturo pisali na večji razdalji, v manjših skupinah oziroma bodo z nadzornim učiteljem celo sami v prostoru. Letos ima status kandidata s posebnimi potrebami 1090 kandidatov, je povedal Zupanc.

Med odmori je prepovedano zapuščati učilnico

Med 30-minutnimi odmori bodo po zadnji odločitvi strokovnih in zdravstvenih združenj učenci ostajali v učilnici. Te bodo med odmori zračili, maturanti se bodo lahko v njih tudi razgibali.

Datumi razglasitev rezultatov mature ostajajo enaki - z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu. Razglasitev rezultatov poklicne mature pa bo 7. julija na šolah.

Zaradi epidemije so na Državnem izpitnem centru pospešili vzpostavitev elektronskega vpogleda v izpitne pole, tako da maturantom na vpogled ne bo več treba v Ljubljano. Kandidati imajo po zakonu pravico do vpogleda v pole tri dni po razglasitvi rezultatov mature, torej od 13. do 15. julija. Do 16. julija pa bodo lahko vložili ugovor na izračun ocene.

Zupanc je maturantkam in maturantom svetoval, naj se pred izpiti umirijo in zaupajo v svoje sposobnosti, izrazil pa je tudi zaupanje v ravnatelje in profesorje, da so jih na maturo dobro pripravili. Spomnil je, da po zadnjih podatkih maturo opravi 95-odstotkov ali več dijakov in dijakinj in jim zaželel srečo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija