PRED SLOVENCI PRVA TEKMA EVROPSKEGA PRVENSTVA: Proti Poljakom odločno na zmago

Svet

Slovenski rokometaši so v sredo okoli polnoči pripotovali v Göteborg, eno od šestih prizorišč letošnjega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Po današnjem dnevu prilagajanja jih že v petek ob 18.15 v tukajšnji osrednji dvorani Scandinavium čaka izjemno pomembna preizkušnja s Poljaki.

Dokaj turbulentno ozračje v slovenskem taboru se je po prihodu 47-letnega švedskega strokovnjaka srbskih korenin Ljubomirja Vranješa, ki je sredi decembra zamenjal Črnogorca Veselina Vujovića, v zadnjih dveh tednih precej umirilo. Nov strokovni veter je "blagodejno" vplival na rokometne prvokategornike, znova se jim je povrnilo zaupanje v lastne sposobnosti.

V kratkem pripravljalnem obdobju so v Zrečah delali z veliko vnemo, v pripravljalnih tekmah visoko premagali Makedonce in Črnogorce, pravi zrelostni preizkusi pa so šele pred njimi. Najprej želijo "preživeti" skupinski del v Göteborgu in se prek Poljakov, Švedov in Švicarjev prebiti v drugi del tekmovanja v Malmöju ter si izboriti mesto na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu.

Poljska, njihova prva tekmica v Skandinaviji, se je pred leti poslovila od svojega zlatega rokometnega rodu, ki so ga tvorili Slawomir Szmal, Krzysztof Lijewski, Karol Bielecki in drugi nekdanji asi. Njihovi nasledniki zaenkrat še ne dosegajo najvišje mednarodne kakovostne ravni, navkljub temu pa gre za reprezentanco, ki je vredna temeljite pozornosti in priprave.

Nekateri poljski igralci branijo barve najmočnejših evropskih klubov, Kamil Syprzak je član razvpitega PSG, Piotr Chrapkowski nemškega Magdeburga, mnogi igrajo za najmočnejša poljska kluba Vive Kielce in Wislo Plock, člana elitne lige prvakov.

"Mnogi menijo, da so Poljaki nezahtevni tekmeci, a se ne strinjam. Gre za visokorasle in močne igralce, ki garajo v obrambi. Njihove napadalne akcije niso raznolike, a tisto, kar delajo, delajo dobro. Na nedavni pripravljalni tekmi so bili povsem enakovredni evropskim prvakom iz Španije. Gre za ekipo, ki se nikoli ne preda. Kot vsaka ekipa ima tudi Poljska svoje pomanjkljivosti, ki jih bomo skušali izkoristiti," je o prvih tekmecih na EP dejal Vranješ.

Vranješu je v analizi za uvodno tekmo izdatno pomagal tudi njegov najtesnejši strokovni sodelavec Uroš Zorman, ki je dober poznavalec poljskega rokometa. Igralec z največ nastopi v slovenski izbrani vrsti je trenutno pomočnik trenerja slovitega Talanta Dušebajeva pri poljskem prvaku Vive Kielce, kjer igra tudi Blaž Janc, ki se bo poleti preselil v Barcelono.

"Pomlajeni Poljaki igrajo dober in kakovosten rokomet. Vsi govorijo, da so 'outsiderji' v naši skupini, a menim, da bo to ena naših najtežjih tekem na letošnjem evropskem prvenstvu. Gre za prvo tekmo na turnirju, v preteklosti pa so se na tovrstnih tekmah vedno zgodila presenečenja. Na tej tekmi moramo prikazati 100-odstotno zbrano igro, za nas je ta tekma najbolj pomembna," je pred petkovo tekmo dejal Janc.

"Prve tekme na zaključnih turnirjih so ne glede na tekmeca na nasprotni strani igrišča vselej izjemno zahtevne, a menim, da je naša ekipa kakovostnejša od Poljske. Na vseh igralnih pozicijah smo boljši od njih. Naš prvi cilj je zmaga," je odločno dejal ideolog slovenske igre Dean Bombač, ki je pred leti prav tako igral na Poljskem.

Druga tekma uvodnega kroga skupine F med Švedsko in Švico se bo v petek pričela ob 20.30. Slovenija se bo v drugem krogu v nedeljo, 12. januarja, pomerila s Švedsko, v torek, 14. januarja, pa s Švico. Obe tekmi se bosta pričeli ob 18.15.

V drugi del tekmovanja se bosta prebili najboljši izbrani vrsti iz skupine F, ki se bosta nato v Malmöju pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D (Francija, Norveška, Portugalska in BiH) ter skupine E (Danska, Madžarska, Islandija in Rusija).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija