PRED REFERENDUMSKO NEDELJO: Kako kaže noveli zakona o RTVS?

Slovenija

Polovica vprašanih je naklonjena noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je pokazala anketa inštituta Mediana za časnik Delo. Prav tako je večina vprašanih naklonjena spremembam zakonov o vladi in dolgotrajni oskrbi. Anketa je obenem pokazala, da je precejšen delež ljudi do obravnavanih sprememb še vedno neopredeljenih.

Novelo zakona o RTVS podpira 50,2 odstotka vprašanih, na drugi strani jih je 30,1 odstotka proti. O noveli zakona je tri tedne pred referendumskim glasovanjem še vedno neopredeljenih 17,3 odstotka vprašanih, 2,5 odstotka jih ni želelo odgovoriti.

Spremembam zakona o dolgotrajni oskrbi je naklonjenih 41,1 odstotka anketiranih. Proti spremembam se je izreklo 28,7 odstotka vprašanih, 27,5 odstotka je bilo neopredeljenih, 2,8 odstotka jih ni želelo odgovoriti.

Za uveljavitev sprememb zakona o vladi se je izreklo 38,7 odstotka vprašanih, 33,1 odstotka vprašanih pa spremembam zakona nasprotuje. Dobra četrtina vprašanih (25,8 odstotka) še ne ve, kako bo glasovala na referendumsko nedeljo, 2,4 odstotka jih ni želelo odgovoriti.

Spremembam vseh treh zakonov so najbolj naklonjeni podporniki stranke Levica, nekoliko manj pa podporniki strank SD in Gibanje Svoboda, in sicer nekoliko več kot 60-odstotno pri spremembah zakona o vladi.

Vsem trem zakonom na drugi strani nasprotuje večina podpornikov stranke NSi, kar je po ugotovitvah časnika presenetljivo, saj stranka v referendumski kampanji sploh ne sodeluje. 58 odstotkov podpornikov SDS odgovarja, da so tako kot njihova stranka proti spremembam zakona o dolgotrajni oskrbi.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana je anketo za časnik Delo opravil med 1. in 3. novembrom na reprezentativnem vzorcu 507 vprašanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .11. 2022 ob  09: 36
Če bo še dolgo na čelu RTV vodilna garnitura bo javna televizija pristala na nivoju NOVA24TV.