PRED POSLANCI VLADNO POROČILO O NABAVI ZAŠČITNE OPREME: Predstavil ga bo med drugim tudi Janša

Slovenija

DZ bo na današnji izredni seji obravnaval vladno poročilo o nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa. Na vlado letijo številni očitki o domnevnih nepravilnostih in korupciji, v poročilu, ki ga je poslala tudi organom pregona, pa je sama s prstom pokazala zlasti na odgovornost nekdanjega premierja Marjana Šarca.

Vladna koalicija v širši sestavi se je tudi na ponedeljkovem srečanju na Brdu pri Kranju enotno zavzela za sprejetje poročila vlade o nabavi zaščitne opreme. Poročilo bodo na današnji seji DZ predstavili premier Janez Janša in nekateri ministri. Poročilo med drugim opominja na pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodaja, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, in to po nižji ceni kot prejšnja.

Že v petek je poročilo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo. Vsebinski del razprave je minil v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je priznal, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri. Podobno so zatrjevali tudi koalicijski člani odbora. V opoziciji so nasprotno ocenjevali, da je poročilo pristransko, ter opozarjali na po njihovi oceni sumljiva dodeljevanja poslov in na kaos ob nabavi zaščitnih mask.

Več kot 11-urno petkovo razpravo so zaznamovali številni postopkovni zapleti. V opoziciji so namreč opozarjali, da bi se smel DZ po poslovniku s poročilom zgolj seznaniti, ne pa tudi sprejemati sklepov. Pričakovati je, da bodo takšno stališče zagovarjali tudi na plenarni seji DZ.

Komisija DZ za nadzor javnih financ pa je v sredo v nadaljevanju nujne seje o porabi javnih sredstev za nakup zaščitne opreme v epidemiji brez glasu proti izglasovala predlog sklepa, po katerem naj jim vlada v osmih dneh posreduje tudi seznam vseh sklenjenih poslov in dobav zaščitne in medicinske opreme s cenami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .05. 2020 ob  08: 28
Vsi vemo, da se pri vsakem poslu z državnim denarjem vsaka stvar preplača . Ampak, če minister ali poslanec ,ali katerikoli javni uslužbenec naroči, da posel dobi točno določeno podjetje in je to dokazano, je edina možna poteza odstop in prepoved opravljanja kakršne koli javne funkcije ali zaposlitev v državnem podjetju.