PRED NAMI SO NAJBOLJ VROČI DNEVI IN TROPSKE NOČI: Za Istro in Kras nevarna bližajoča se fronta

Koper

Danes in v prihodnjih dneh nas čaka izredna temperaturna obremenitev, saj se bo živo srebro povzpelo do 38 stopinj Celzija. Zelo tople bodo tudi noči, temperature se ne bodo spustile pod 20 stopinj Celzija. Po zadnjih napovedih naj bi vročina nekoliko popustila šele za konec tedna. Danes bo večinoma jasno, čez dan bo pihal jugozahodnik. Popoldne bo na zahodu več spremenljive oblačnosti.

K nam se iznad Sredozemlja in Severne Afrike širi izredno vroča zračna masa, pred nami pa je nekaj temperaturno zelo obremenjujočih dni. Tako huda vročina je neobičajna za začetek poletja, saj temperature nad 35 stopinj Celzija zabeležimo ponavadi šele julija ali v prvi polovici avgusta.

Na Primorskem bo vročina najhujša jutri in zelo verjetno bodo padli junijski temperaturni rekordi. Zaenkrat velja rekord iz leta 2015, ko so na Letališču Portorož izmerili 37,4 stopinje Celzija.

Najhujša tropska noč na Primorskem: temperature nad 25 stopinj Celzija

Najvišje junijske temperature izmerjene v slovenskih krajih so med 35 in 37, danes in jutri pa bi se lahko povzpele nad 38 stopinj Celzija. Pri teh temperaturah veter ne hladi več, ampak občutimo še večjo toploto, saj nas še bolj greje. Celo v alpskih dolinah se bo živo srebro povzpelo do 32, na Kredarici pa do 20 stopinj Celzij.

Ponoči se temperature ne bodo spustile pod 20, kar pomeni, da bomo imeli tako imenovane tropske noči. Najtoplejša noč bo na sredo, ko bodo temperature na Primorskem kljub burji okoli 25 stopinj Celzija.

"V Istri bodo predvidoma najbolj vroči dnevi danes, jutri zjutraj in v soboto. Poudariti je treba, da se niti ponoči ne bo ravno osvežilo. Zlasti jutri bo zelo soparno," pojasnjuje obalni meteorolog Valter Grizančič. Ob zmernih vetrovih vzhodnih smeri bodo v Istri temperature lahko zelo visoke, danes od 32 do 35 stopinj Celzija. Jutri bodo že zjutraj nad 25, popoldne pa do 32 stopinj Celzija. Podobne temperature bodo tudi v četrtek in petek.

"Vrhunec v tem vročinskem valu bi lahko bil jutri zgodaj popoldne, ko se bodo temperature gibale med 34 in 37, morda celo do 38 stopinj Celzija ob vetru in vlagi, ki bo še poslabšala vročino," pravi Grizančič in dodaja:

"Potrebno je opozoriti, da se bosta mimo nas pomikali dve vremenski fronti, ki lahko prehodno prineseta nekaj oblačnosti, morda pa tudi kakšno ploho in nevihto. Prva fronta bo v naši bližini med torkom popoldne in sredo zjutraj, druga pa v noči na soboto. Pomikanje torkove fronte čez severno Italijo bi lahko bilo nevarno za zahodni del Slovenije. Ob pregretem ozračju, v kolikor se bo prebila zaporna plast, zahod lahko zajamejo močnejše nevihte, ki lahko s svojim repom zadenejo del Istre in Krasa," napoveduje.

V Istri ali njeni bližini niso izključeni kratkotrajni, lokalni in intenzivni nevihtni pojavi v torek popoldne ter v noči na sredo.

Vremenska slika 

Nad Britanskim otočjem se nahaja ciklonsko območje, nad Skandinavijo pa območje visokega zračnega tlaka. V višinah z vetrom zahodnih smeri priteka nad naše kraje suh in vroč zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo večinoma sončno in vroče. V krajih severno od nas bodo popoldne in zvečer možne nevihte.

Biovreme

V ponedeljek in torek bo vpliv vremena na počutje ugoden. Čez dan bo nastopila velika toplotna obremenitev, ki se bo še posebej povečala popoldne. V tem času je priporočeno izogibanje napornemu delu na prostem, priporoča pa se uživanje lahke hrane, zadrževanje v senci, gozdovih ali na višjih območjih, piše na spletni strani Agencije RS za okolje. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija