PRED GLAVNO TURISTIČNO SEZONO: Največja turistična občina v Sloveniji ostala brez dostopa do interneta

Piran

Marsikoga, ki se je v teh dneh poskušal priklopiti na piransko wi-fi omrežje, je presenetilo obvestilo, da je do izplačila pogodbenih obveznosti do dobaviteljev onemogočen dostop do interneta. Omrežje, preko katerega se v času največje turistične sezone priklopi na internet okoli 5000 uporabnikov dnevno, je ukinjeno. Bo največja turistična občina v Sloveniji v času glavne turistične sezone ostala brez wi-fi signala?

Kot je za naš portal povedal Denis Fakin, prokurist podjetja Obalni tehnološki sklad, je dobavitelj ukinil piranski občini frekvenco 30. aprila. Obalni tehnološki sklad je sicer v stoodstotni lasti Občine Piran in slednja mu dolguje 8000 evrov neplačanih obveznosti, ki se po navedbah Fakina vlečejo od lanskega decembra oziroma letošnjega januarja. Sklad nato denar nakaže dobavitelju frekvence. Ker dobavitelj denarja ni dobil, je frekvenco ukinil. "Če bo občina dolg poravnala, bomo frekvenco priklopili nazaj, a bojim se, da ima občina druge namene," je dejal Fakin.

"Piranska občina se mora odločiti, ali bo delala za ljudi oziroma ali rabimo zastonj wi-fi ali ne. Vsaka istrska vas ima brezplačen internetni signal, največja turistična občina v Sloveniji pa ga nima. To je vendar danes normalna javna infrastruktura. Tudi če bi občina podjetje zaprla, se mora zavedati, da frekvence ni mogoče prenesti na koga drugega," poudarja Fakin, ki je mesto prokurista v Obalnem tehnološkem skladu prevzel pred petimi leti, junija pa se mu izteče mandat.

Sklad naj bi letno porabil okoli 47.000 evrov. Z brezplačnim signalom je bila pokrita celotna promenada od Pirana do Sečovelj. Med poletno turistično sezono se je na internet dnevno priklopilo okoli 5000 uporabnikov. "Večkrat sem že urgiral na občini in čakam, kaj bodo naredili. Občina se do tega projekta že od vsega začetka obnaša mačehovsko," je prepričan Fakin.

Z odgovori na vprašanja glede nedostopnosti do brezplačnega wi-fi signala so bili na piranski občini zelo skopi. "Wi-Fi signal je bil izklopljen zaradi neporavnanih računov do podizvajalca - kot posledica nesprejetja proračuna. O ponovnem vklopu signala bo odločalo novo vodstvo podjetja, ki naj bi bilo izbrano v kratkem," so sporočili z Občine Piran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  23 .05. 2019 ob  20: 54
Vsak dan ste bolj ogabni , občinarji. SRAM vas bodi! Tri leta see hitro obrnejo, potem, pa vas zakopljemo globoko v pozabo. Res ste nesposobni! In pokvarjeni!
Istriano |  23 .05. 2019 ob  14: 02
Nimaš kaj Đenio je genio.