PRAZNIČNO DOGAJANJE V KOPRSKI KNJIŽNICI: Premiera kratkega filma Sedon let in obisk Božička!

Koper

Osrednja Knjižnica Srečka Vilharja Koper se bo v praznični čas podala z dvema zanimivima dogodkoma. Prvi bo 21. decembra ob 20. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze, kjer bodo v sodelovanju z igralko in pedagoginjo Urško Bradaškjo javnosti prvič predstavili kratki igrani film z naslovom Sedon let. Že 23. decembra pa jih bo ob 17. uri na Oddelku za mlade bralce obiskal Božiček, ki bo otroke popeljal v božični svet pravljic.

Sedon let v osmih minutah

Sedon let je nadrealistični eksperimentalni kratki igrani film, prežet z istrsko mitologijo in njenimi slikovitimi bitji. Nastal je v sodelovanju z Mestno občino Koper, navdihnila pa ga je gledališka predstava Štrigolija, v kateri se istrska mitologija v kolektivnem nezavednem sreča s posameznikovim notranjim bojem.

"Bitka med dobrim in zlim se tudi v človeku dogaja na križišču, v našem srcu. Združitev in s tem alkimija se zgodi z objemom obojega, z ljubeznijo," pravi ustvarjalka filma Urška Bradaškja, ki je še dodala: "O Istri in njenih običajih je bilo v zadnjih desetletjih veliko povedanega, napisanega, postala je všečna blagovna znamka, a pogledati globlje, tudi vase, pomeni dvigniti pokrov, pod katerim brbota nezavedno."

Urška Bradaškja

Kot nam je zaupala, kratki igrani film govori o ženski, ki zasači svojega moškega v erotičnem odnosu z ljubico. Njen razum preplavijo čustva, ki jo popeljejo na nenavadno potovanje po sobanah nezavednega. V njenem bitju se odpre prostor, ko se individualno nezavedno zlije s kolektivnim nezavednim okoljem, v katerem živi. Izgubljena v siloviti borbi s svojimi čustvi in strahovi, poišče svojo srčno moč. Borba med dobrim in zlim se preobrazi v čistino s sprejemanjem in objemom obojega.

Za scenarij in režijo je poskrbela Urška Bradaškja, ki se je odlično znašla tudi v glavni vlogi, Ajda Zupan se je podpisala kot snemalka in montažerka, glasbo je prispeval Dario Marušič, kostume mitoloških bitij pa je pripravila Oxana Rosandič. Poleg Urške so v filmu zaigrali še Janez Ohnjec, Janja Sukljan in Manca Dorrer.

Ob tem se je Bradaškja zahvalila še Sebastjanu Moratu, Black box theatre in Turistični kmetiji Medljan, ki so prav tako znatno prispevali k nastanku filma. Vabljeni torej na premiero kratkega igranega filma Sedon let, ki bo v Čitalnici Fulvia Tomizze 21. decembra ob 20. uri.

 

Božični svet pravljic

V koprski knjižnici za velike in majhne pravljične navdušence pripravljajo Božično pravljično urico, ki bo v četrtek, 23. decembra, ob 17. uri na Oddelku za mlade bralce.

Otroke bo pred prihodom dobrega moža, z malim odrom v pravljično božično deželo popeljala Nives Andrič. Skupaj z otroki bodo poiskali Božička, ki je zanje pripravil tudi majhno presenečenje.

Naj vas še spomnimo, da so v knjižnici 3. decembra začeli z zanimivo Zimsko bralno dogodivščino z Rovko Črkolovko. V vrtinec družinskega branja želijo popeljati celo družino. Vsi, ki se boste bralni akciji pridružili, boste sodelovali tudi v nagradnem žrebu: 1. nagrada so družinske počitnice - 3 nočitve v sodobnem apartmaju na Eko-kmetiji Čebelji gradič, 2. nagrada je družinska vstopnica za Pot med krošnjami in 3. nagrada je ustvarjalni Lego Classic kovček.

Na Oddelku za mlade bralce vas že čakajo Rovkini bralni kupončki.

Zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja virusa covid-19, se je na dogodka potrebno prijaviti na e-mail naslov  tina.sarazin@knjiznica-koper.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. Za obisk prireditev morajo osebe starejše od 12 let imeti s seboj PCT potrdilo.