PRAVA UMETNINA NA ŠKOFIJAH: "Nisem pričakovala, da bodo naše jaslice na koncu tako lepo izpadle" (FOTO)

Koper

Na Škofijah so postavili prav posebne, ročno izdelane jaslice, ki so jih z veliko potrpljenja in ljubezni izdelale domačinke Nataša Lukežič, Mateja Kavo in Melita Lipužič. Jaslice bodo svečano odkrili v sredo, 20. decembra, ob 17. uri v škofijski župnijski cerkvi. Ob tem bodo zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili društvu Palčica Pomagalčica za otroke v stiski.

Letos jaslice praznujejo častitljivih 800 let. Prvi jih je v italijanskem mestu Grecciio uprizoril sv. Frančišek Asiški. Ob tej pomembni obletnici pa so tudi na Škofijah postavili prav posebne, ročno izdelane jaslice, ki so jih izdelale Nataša Lukežič, Mateja Kavo in Melita Lipužič, pomagala pa jim je tudi Maja Matinuč.

Ob svečanem odkritju v sredo, 20. decembra, ob 17.00 v škofijski župnijski cerkvi bodo zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili društvu Palčica Pomagalčica. "Želim si, da bodo jaslice dosegle dobrodelni namen, s tem duhom smo jih tudi ustvarile," poudarja Nataša Lukežič.

Da gre za pravo umetnino, ki se razprostira na desetih kvadratnih metrih, priča tudi dejstvo, da so vse hiške in okolica ročno izdelane in pobarvane; jaslice se ponašajo z vrsto detajlov. Zvonik na cerkvici je replika nativnega zvonika cerkve v Beetlehemu; jaslice imajo tudi reko in puščavo.

"Zdi se mi skoraj neverjetno, da smo v tako kratkem času uspele vse to narediti. Idejo sem črpala iz notredamske postavitve jaslic, ki sem jih pred leti videla v Parizu. Tam sem prvič videla, kako se potrudijo in vse natančno ustvarijo. Ko se mi je ponudila priložnost, sem želela narediti nekaj podobnega, seveda manjšega," razkrije vir svoje inspiracije Lukežičeva.

Atelje so si dekleta ustvarila kar v prostorih župnišča in izdelavi jaslic posvetile vse svoje proste trenutke. "Delale smo dober mesec dni, kar je zelo malo za takšen projekt. Včasih sem delala ne samo cele popoldneve, včasih tudi celo noč, saj me je oblikovanje povsem prevzelo," pripoveduje Lukežičeva.

Umetnina dobiva priznanja tudi od drugih ustvarjalcev jaslic po celi Sloveniji. "Sploh nisem pričakovala, da bodo naše jaslice tako lepo na koncu izpadle. Vse smo ustvarjalne, vendar nismo imele pred tem izkušenj z oblikovanjem z vsemi materiali, od lesa, do lepenke, stiropora in drugih materialov," ne skriva svojega zadovoljstva Lukežičeva, ki poudarja tudi simboliko sodelovanja.

"Prav simbolika duha sodelovanja se mi zdi še posebno pomembna, ker ima v sebi sporočilo, koliko več se da doseči, če ljudje sodelujemo med sabo; tukaj smo vsi sodelovali pri tem projektu, imele smo zelo veliko podpore."

Ustvarjalkam so se pridružili tudi prav posebni asistenti: Natašine mačke. "Pomagale so tudi moje tri mačke, ki so popestrile in polepšale dogajanje. Ena izmed njih gre z nami na otvoritev, saj so bile redni pomagači," še pove.  

Jaslice bodo v škofijski župniji na ogled do februarja prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija