PRANJE PERILA NA DEBELEM RTIČU: Vodji zdravilišča pogojna kazen

Ankaran

Koprsko okrajno sodišče je vodjo Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Debeli rtič Ano Žerjal obsodilo na pogojno kazen sedmih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, poročajo Primorske novice. Žerjalovo so spoznali za krivo zlorabe položaja pri oddaji posla pranja perila Pralnici Lucija. Žerjalova je že napovedala pritožbo.

Žerjalova je pranje posteljnine in drugega perila mladinskega zdravilišča februarja 2012 oddala Pralnici Lucija. Pred tem so perilo prali sami, imeli so tudi lastne pralne stroje, ki pa so jih po sklenitvi pogodbe prodali, spominja časnik.

O spornem poslu je kmalu zaokrožila anonimka, na njeni podlagi pa so zadevo pod drobnogled vzeli kriminalisti. Ti so, kot navajajo Primorske novice, ugotovili, da je Žerjalova z oddajo posla brez formalnega razpisa kršila svojo pogodbo o zaposlitvi in pravilnik Rdečega križa o prodaji in nabavi, ter jo ovadili zaradi zlorabe položaja. Zaradi pomoči pri kaznivem dejanju so ovadili tudi komercialista in direktorja Pralnice Lucija, Toma Burića in Igorja Tomazina.

Žerjalova bi za oddajo takega posla morala počakati na potrditev Rdečega križa

Sodnica Melita Černe je v razsodbi poudarila, da bi Žerjalova za oddajo takega posla morala izvesti postopek, pripraviti dokumentacijo, zbirati ponudbe in predlagati tričlansko komisijo, vse pa bi moral potem potrditi generalni sekretar Rdečega križa.

"Pralnici je bil pri tem zagotovljen posel, kar pomeni korist," je časnik povzel ugotovitve sodnice, ki je obsodila tudi komercialista Burića, zaradi pomanjkanja dokazov pa oprostila direktorja pralnice Tomazina.

Na sodbo se bo pritožila

Žerjalova je sicer konec prejšnjega tedna poudarila, da če bi pranje oddali manjši pralnici, bi s tem ogrozili poslovanje zdravilišča. "Pranje perila je za tako ustanovo strateško, Pralnica Lucija pa edina, ki pere tudi za bolnišnice. Zato sem hotela zagotoviti najvišje higienske standarde," se je branila. Njena odvetnica Tanit Vovk pa je že napovedala, da se bodo na sodbo pritožili, še navaja časnik.

Deli novico: