POZOR: Poplavljalo bo morje, razlivale se bodo reke

Slovenija

Danes čez dan, predvsem pa zvečer in v noči na soboto, bodo reke v večjem delu države naraščale. Reke v zgornjem Posočju ter na Gorenjskem in Vipavskem so že začele naraščati, drugod pa so pretoki rek še ustaljeni, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso). Najbolj bodo narasle reke v zahodni in osrednji Sloveniji ter v porečju Reke in Kolpe.

Vodnatost rek v zahodni in osrednji Sloveniji ter v porečju Reke in Kolpe bo velika, v noči na soboto pa se lahko posamezne reke na izpostavljeni mestih razlijejo. Popoldan in zvečer lahko hitro narastejo tudi manjši vodotoki in poplavi padavinska voda. Na vzhodu države bodo hidrološke razmere ostale ustaljene.

V soboto dopoldan se bodo pretoki večine rek ustalili in začeli upadati, medtem ko bodo še naraščale nekatere reke na vzhodu države, zlasti Drava, Mura, Sava v spodnjem toku in reke v porečju Krke. Počasi bodo naraščale tudi kraške reke na Notranjskem, povečal se bo obseg ojezeritev na kraških poljih. V nedeljo bodo reke upadale, napoveduje Arso.

Gladina morja bo danes povišana. Med 20. in 23. uro se bo morje razlivalo na najbolj izpostavljenih delih obale. Jutranja temperatura večine rek je med 5 in 9 stopinj Celzija. Morje ob slovenski obali ima okoli 11 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija