POZOR, PO NOVEM ZNOVA OBVEZNE MASKE NA PROSTEM: Prepoved vseh zbiranj in prehoda med regijami!

Slovenija

Med strogimi ukrepi, ki jih je danes sprejela vlada, je tudi ponovna uvedba nošnje mask na javnih prostorih, tudi na prostem, je na novinarski konferenci povedal zdravstveni minister Janez Poklukar.

S 1. aprilom stopa v veljavo omejitev gibanja na statistične regije. Izjema bo velikonočna nedelja, ko bo prehod med regijami dovoljen z negativnim testom, za tiste, ki so že bili cepljeni in za tiste, ki so covid-19 že preboleli.

"Izjema v odloku o omejitvi gibanja je, da se na veliko noč v nedeljo dovoljuje prehajanje med regijami za obisk najožjih sorodnikov, pri čemer je tako združevanje oz. zbiranje možno zgolj v primeru dveh družin. Preventivno opozarjamo, da naj to druženje ne bo veliko. To je za razliko od božičnega druženja omejeno na samo en dan, na veliko noč, ne pa tudi na ponedeljek," je dejal notranji minister Aleš Hojs.

V času velike noči se bosta lahko družili po dve družini s šestimi odraslimi. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo. S 1. aprilom se ob tem znova prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva, prav tako ne bo več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

V času zaprtja javnega življenja se ustavljajo tudi doslej odprte oziroma delujoče kulturne dejavnosti. Kot je predstavil kulturni minister Vasko Simoniti, se z odlokom o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom zapirajo vse galerije, muzeji, knjižnice, arhivi in ograjeni parki, začasno pa se prepovejo kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom.

Z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se po Simonitijevih navedbah zapirajo tudi vsi verski objekti. Bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse se bodo v tem času izvajali brez navzočnosti vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov. Edina verska aktivnost, ki se ohranja, je neposredna duhovna oskrba ljudi v stiski, je pojasnil minister za kulturo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  29 .03. 2021 ob  08: 26
Vsi epidemiologi svetujejo, da se na prostem ne nosi mask, ker le tako pridemo do svežega zraka, potem nov zdravstveni minister zdravnik internist predlaga ravno to, kar prav stroka odsvetuje! S to odredbo je Poklukar zgubil vse kompetence in spoštovanje do mesta, ki ga zaseda! Očitno je samo ali zopet v Sloveniji "supervirus", ki mimogrede obstane na mestu, četudi piha močan veter, supervirus se zna potapljat in plavat in zna se povezati s politiko, ki ji ni mar za državo in državljane!
magik |  28 .03. 2021 ob  19: 35
Pa kdo spet bluzi glede nošenja mask na prostem?
MASKE SO BILE NA PROSTEM OBVEZNE TUDI DO SEDAJ, ČE NI BILA MOŽNA RAZDALJA DVEH METROV!