POZOR: Na Koprskem v obtoku ponarejeni bankovci! (VIDEO)

Kronika

Policiste in kriminaliste Policijske uprave Koper zadnja dva meseca zaposlujejo ponarejeni bankovci. V januarju so obravnavali že 34 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, v decembru lani pa 23. Občane in tiste, ki poslujejo z gotovino, opozarjajo, naj bodo pozorni in sumljive bankovce preverijo.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper, ugotavljajo, da so bili ponaredki - šlo je predvsem za bankovce za 50 in 100 evrov - unovčeni predvsem na bencinskih servisih, v gostinskih lokalih, trgovinah in pri stanodajalcih. Da gre za ponaredek, pa so ugotovili šele na bankah, kjer so prejeli gotovino. Največ ponaredkov je nepridipravom uspelo unovčiti na območju Obale, predvsem mesta Koper z okolico, Izole in Portoroža, nekaj pa tudi na območju Krasa.

Občane in tiste, ki poslujejo z gotovino, opozarjajo, naj bodo pozorni na morebitne poskuse unovčitev ponarejenih bankovcev. "Vsak bankovec, za katerega obstaja sum, da je ponarejen, naj preverijo, ob ugotovljenem ponaredku pa obvezno obvestijo policijo na interventno številko 113. Še posebej skrbno naj bankovce redno preverjajo zaposleni v različnih podjetjih, ki poslujejo z gotovino, saj jih ima večina na delovnih mestih tudi naprave za preverjanje pristnosti bankovcev," so navedli na PU Koper.

Eurobankovci so namreč zaščiteni z vrsto zaščitnih elementov, ki jim bodo pomagali, da pristen bankovec prepoznajo že na pogled. Pomembno pa je, da se ga preveri na otip, pogled in nagib. Bankovci evra imajo reliefni tisk. Vodni znak, varnostna nitka in sestavljena številka morajo biti jasno vidni z obeh strani. Vsak bankovec ima svojo serijsko številko. Na sprednji strani je vidna spreminjajoča se podoba na srebrni hologramski foliji, na hrbtni strani pa zlatorumen trak (na bankovcih za 5, 10, in 20 evrov) in številka spremenljive barve (na bankovcih za 50, 100, 200 in 500 evrov).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija