POZOR, DA VAS NE UDARI PO ŽEPU NA DOPUSTU: Med gostovanjem v tujini vam stroške lahko naredi telefon sam

Slovenija

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) poziva uporabnike mobilnih omrežij k previdnosti pri obiskovanju lokacij, ki so fizično znotraj EU, a blizu meje s tretjimi državami. V teh primerih lahko namreč telefon samodejno preklopi na omrežje izven EU, kar lahko povzroči visoke stroške tudi ob minimalni uporabi mobilnega telefona.

Pri Akosu so ob začetku sezone dopustov k previdnosti posebej pozvali dopustnike, ki bodo obiskali obmejna območja Hrvaške, grške otoke, kot so Rodos, Kos, Krf, Samos, kjer je možen preklop na turško ali albansko omrežje, ter območja Francije, Nemčije, Liechtensteina in Avstrije, kjer lahko telefon preklopi na švicarsko omrežje. Na Cipru se lahko zgodi, da telefon preklopi na turškega operaterja.

Prav tako velja biti pozoren na države, ki niso del EU, a mejijo na EU ali so s članicami EU obkrožene. Na agenciji so ob tem izpostavili San Marino, Monako, Andoro in mesto Neum, ki se nahaja ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine. Ob obisku Cipra si prav tako velja zapomniti, da Severni Ciper ni del EU.

Kot so spomnili na Akosu, mora operater ob priklopu telefona v omrežje z drugačnimi cenami oziroma z omrežjem izven EU uporabnika obvestiti, zato svetujejo spremljanje tovrstnih obvestil.

"Najboljši način, da se izognete temu, da se vaš telefon samodejno poveže na omrežje izven EU, pa je, da izklopite samodejno iskanje omrežij in uporabite ročno iskanja," priporočajo na agenciji.

Triki, da vam ne bodo pobirali denarja

Posebno težavo lahko predstavljajo mobilne aplikacije, ki se posodabljajo ali izmenjujejo podatke v ozadju. Akos v tem primeru svetuje uporabo letalskega načina.

Poleg tega se lahko samodejnemu posodabljanju aplikacij in iskanju podatkov uporabniki izognejo tudi tako, da spremenijo izbrano omrežje LTE v 3G. "V tem primeru mobilni telefon podatkov ne bo prenašal, s tem pa tudi ne bo prišlo do neželenih stroškov," so pojasnili.

Uporabniki naj bodo na morebitne preklope omrežij posebej pozorni med potovanji z ladjami in letali, saj se ta pogosto povezujejo prek satelitskih povezav, signal do končnih uporabnikov pa razširjajo prek lastnih baznih postaj. Cene storitev prek teh povezav so spet lahko bistveno višje.

Ker je signal baznih postaj težko omejiti na majhno območje, morajo biti uporabniki v pristaniščih še posebej pozorni, saj se lahko njihov mobilni telefon hitro in nehote poveže na tovrstno omrežje.

Operaterji so skladno z evropsko uredbo dolžni zaščititi potrošnike in jih obvestiti, če se njihov telefon poveže na neprizemna omrežja, torej tudi satelitska.

Kot so spomnili na Akosu, morajo evropski operaterji svojim uporabnikom zagotoviti enako kakovost mobilnega interneta v obiskani državi članici EU kot doma, če je to na voljo.

Dopustnikom, ki se bodo na počitnice odpravili v države izven EU, recimo Egipt, Turčijo, BiH, Srbijo, Albanijo ali Makedonijo, na agenciji priporočajo, da pri svojem operaterju preverijo cenike gostovanja. V teh državah je mogoče "brezplačno komunicirati" tudi s pomočjo mobilnih aplikacij, do katerih se lahko dostopa prek WiFi omrežja, ki je tudi v tujini na veliko mestih brezplačen, so še izpostavili na Akosu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija