POZIVI K UMIRITVI NISO ZALEGLI: Trump naj bi se skril v bunker (FOTO, VIDEO)

Kronika

V ZDA so se nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki jih je sprožila smrt Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu pred tednom dni. Kljub pozivom k umiritvi na protestih pogosto izbruhne nasilje, tarče napadov pa so tudi novinarji.

Proteste, ki jih je sprožilo ogorčenje ob smrti 46-letnega temnopoltega Floyda zaradi nasilja belopoltega policista med aretacijo, spremljajo nasilje, požiganje in plenjenje. Iz Minneapolisa so se protesti razširili na več kot 75 mest, doslej je najmanj 40 mest uvedlo policijsko uro. Po ZDA je mobiliziranih najmanj 5000 pripadnikov nacionalne garde.

Uvedba policijske ure ni prispevala k umiritvi razmer, niti v Washingtonu, kjer so policijske sile v nedeljo tajni službi pomagale okrepiti varovanje oblegane Bele hiše. Protesti pred rezidenco predsednika ZDA Donalda Trumpa sicer potekajo že tri dni, v nedeljo zvečer pa so policisti protestnike razgnali tudi s solzivcem.                         

Ameriški mediji so poročali, da so Trumpa minuli konec tedna za kratek čas celo preselili v posebej zavarovan podzemni bunker Bele hiše, kar je bil največji varnostni ukrep v Beli hiši od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Policija je potrdila, da je v odgovoru na strele ubila osebo v Lousvillu. Nekateri mediji sicer poročajo tudi o drugih smrtnih žrtvah. Po podatkih ameriške televizije CNN so doslej prijeli okoli 4000 ljudi.

Novinarji, ki poročajo s protestov, so prav tako žrtve nasilja. Napadajo jih tako policisti z gumijastimi naboji, solzivcem in gumijevkami, kot protestniki s pestmi in raznimi predmeti. Do nedelje so v ZDA našteli najmanj 60 primerov nasilja nad novinarji. V Minneapolisu je zaradi gumijastega naboja na levo oko oslepela fotografinja Linda Tirado. Novinarja Minneapolis Star Tribuna Chrisa Serresa so policisti dvakrat zbili na tla in mu grozili, da ga bodo ustrelili, če se premakne. Novinarka Los Angeles Timesa Molly Hennessey Fiske pa je povedala, da so proti njej in več deset drugim novinarjem policisti iz neposredne bližine uporabili solzivec, čeprav so se identificirali z novinarskimi izkaznicami.

Odbor za zaščito novinarjev je opozoril, da gre za nedopustne poskuse ustrahovanja novinarjev. Pozval je oblasti po ZDA, naj policistom ukažejo, naj ne napadajo novinarjev temveč naj jim zagotovijo varno poročanje.

Trump je medtem nadaljeval z obtoževanjem gibanja Antifa, ki velja za mednarodno politično aktivistično levičarsko gibanje, ki se oklicuje za antifašistično, da je odgovorno za nasilje. V nedeljo je tvitnil, da bodo Antifo razglasili za teroristično organizacijo. Zapis je objavil po tem, ko je državni tožilec William P. Barr izjavil, da so proteste ugrabile radikalne nasilne skupine.

Trump je danes guvernerje ameriških zveznih držav po telekonferenci obtožil šibkosti in jih posvaril, da bodo izpadli kot tepci, če ne bodo bolj izkoristili nacionalne garde za zatiranje protestov.

Sin umorjenega Georgea Floyda pa je pozval k mirnim protestom in izogibanju nasilja. Kot je še dejal Quincy Mason Floyd v pogovoru za televizijo KBTX, je ganjen ob množičnem odzivu na očetovo smrt. K mirnim protestom je pozval tudi brat umorjenega Terrence Floyd

Newyorški guverner Andrew Cuomo se medtem boji negativnega vpliva na razvoj epidemije novega koronavirus. Na svoji redni novinarski konferenci je sporočil, da je v nedeljo zaradi covida-19 v državi umrlo le 54 ljudi, ampak opozoril, da se zaradi kršenja pravil socialnega distanciranja med protesti proti policijskemu nasilju obeta možnost ponovne krepitve epidemije.

S kritiko ravnanja ZDA pa sta se danes odzvala Iran in Kitajska, ki ju Washington pogosto obtožuje kršitev človekovih pravic. Iransko zunanje ministrstvo je pozvalo ZDA, naj ustavijo nasilje nad lastnim narodom. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian pa je izpostavil, da je rasizem do etničnih manjšin kronična bolezen ameriške družbe. Odziv ameriške administracije na proteste je označil za "šolski primer svetovno znanih dvojnih meril" ZDA, ki na drugi strani poveličujejo prodemokratične proteste v Hongkongu.

Na stran protestnikov in proti policijskemu nasilju so se postavili tudi številni športniki, med njimi svetovni prvak formule 1 Lewis Hamilton. Podporo temnopoltim Američanom so preko družbenih omrežji izrekli tudi trije največji slovenski zvezdniki v ZDA. Ne smemo ostati tiho, je med drugim zapisal hokejist Anže Kopitar. Zaskrbljenost nad nasiljem v ZDA sta izrazila tudi Luka Dončić in Goran Dragić.

Protesti so se iz ZDA razširili tudi v druge države. Med drugim je proti rasizmu in policijskemu nasilju v ZDA konec tedna protestiralo več tisoč ljudi na Novi Zelandiji, v Veliki Britaniji in Kanadi. V Nemčiji, kjer se je pred ameriškim veleposlaništvom v Berlinu danes zbralo okoli 2000 ljudi, so protesti potekali že tretji dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija